"6284 kadın hakları için kırmızı çizgimizdir"

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür ve KA-DER Başkanı Nuray Karaoğlu kadına şiddet vakalarının önlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi hakkında konuştu.

"6284 kadın hakları için kırmızı çizgimizdir"

CKD Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür ve KA-DER Başkanı Nuray Karaoğlu, Ulusal Kanal'da Yeşim Eryılmaz'ın sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu.

Gündemdeki kadına şiddet, HDP'deki şiddet ve tecavüz skandallarını değerlendiren Oygür ve Karaoğlu, kadın haklarında 6284'ün önemine vurgu yaptı.

İnsanın insana tahakküm olgusunun kalkacağını fakat bunun hemen olmayacağını söyleyen Oygür, bu yolda en önemli etkenin ise eğitim olduğunu ekledi.

CKD Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür'ün konuşmasından öne çıkanlar:

- "Kadın mutlaka üretime girecek, erkek ile aynı olacak. Kadın da üretecek ve ekonomik özgürlüğüne kavuşacak. Bunlar gerçekleştikçe bu sorunlar bitecek."

- "Uygulamada bazı yetersizliklerimiz ve atalet var."

- "Psikolojik şiddetin başında, kadınlar ilk olarak devlete başvurmuyor. Bu konuda eksiklik var."

- "Çiftlerin şiddetin önlenmesi konusunda beraberce bilinçlendirilmesi gerekir"

- "İstanbul Sözleşmesi ve 6284'ü ve Ulusal Eylem Planları'nı ince ince okuyup ve sıkı bir şekilde değerlendirmiş olarak şunu söylemeliyim; devletin kadını şiddetten koruma konusunu, İstanbul Sözleşmesi sayesinde yapıyor diye bakmak çok yanlış olur."

- "Biz kadını İstanbul Sözleşmesi ile korumuyoruz. Kendi yasalarımızla koruyoruz."

KA-DER Başkanı Nuray Karaoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar:

- "2020'nin ilk 6 ayında erkekler 123 kadını öldürdü, 61 kadını taciz etti ve 31 kadına tecavüz etti. Bunlar bir kadın derneğinin araştırmaları sonucu ortaya çıkan veriler. Devletin bu verileri tutması ve STK'lara bildirmesi tabii ki tercihimiz olurdu."

- "Yasalarımızda bir eksiklik yok sorun yasaların uygulanmamasında veyahut uygulanmasına engel olanlarda."

- "Kadına şiddet uygulayan, taciz eden, onun hayatına son veren birisi, hakim karşısına geçtiğinde kravatını taktığında ve 'pişmanım' dediğinde indirim alıyor."

- "İstanbul Sözleşmesi kadının teminatıdır."

- "Tabii ki iç hukukumuzda da kadın destekleniyor. Fakat İstanbul Sözleşmesi'nde çıkmak değil, uygulamada nelerin eksik olduğu tespit edilmelidir."

- "KA-DER her olayda olduğu gibi, HDP milletvekili olayında da yanlış olduğunu ve tüm partilerin bu konulara hassas yaklaşılması gereken bir paylaşımda bulundu."

- "(HDP skandalında) Bu duruma hiçkimse müsamma göstermemeli, milletvekili bile olsa böyle bir durumda dokunulmazlığı olmamalı."

ulusal.com.tr

İstanbul Sözleşmesi kader CKD tülin oygür