Nobel ödülü veren enstitüde kobay olarak kullanılan hastalar öldü

NOBEL ödülü veren Karolinska Enstitüsü'nde skandal: Kobay olarak kullanılan hastalar öldü. Türk hasta Yeşim yaşam mücadelesi veriyor.

Nobel ödülü veren enstitüde kobay olarak kullanılan hastalar öldü

Her yıl Nobel Tıp ödülünün sahibini belirleyen Karolinska Enstitüsü Hastanesi'nde hastalar üzerinde haber vermeden deneyler yapıldığı haberi günlerdir tartışılıyor.

Aydınlık gazetesinden Abdullah Gürgün'ün haberine göre, hastanede çalışan ve boğaz burun cerrahisinde başhekimliğe kadar yükselen İtalyan asıllı Doktor Paolo Macchiarini'nin hastaları üzerinde yapay gırtlak deneyi yapıp onların ölümüne neden olduğu ortaya çıktı. Ölen hastaların durumu ameliyat olmadan önce çok kötü değildi. Şimdilik ortaya çıkan üç ameliyattan ikisi ölümle sonuçlandı; bir hasta yaşıyor.

YEŞİM YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR

Macchiarini'nin yapay gırtlak taktığı ve hayatta olan hastası bir Türk: Yeşim Çetir. Yeşim dört yıldır ölüm kalım mücadelesi veriyor. Yeşim'in babası da gece gündüz kızının başında...

Yeşim Çetir dört yıl yoğun bakımda, çoğu kez kalp ve akciğer cihazlarına bağlanarak hayatta kalabildi. Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın İsveç'teki ameliyatlar ve yoğun bakım için milyonlarca lira ödediği bildiriliyor.

TERLEMEYLE BAŞLAYAN İŞKENCE

Yeşim’in hastane serüveni avuç içlerinde terlemelerle başlamıştı. Türkiye’deki doktorlar ameliyat olması gerektiğini söylemişlerdi.

İstanbul’da yapılan ameliyatta, Yeşim’in göğüs kafesinden omuriliğine girilip oradaki bir sinir yumakcığı yakılarak etkisizleştirilmek istenmiş, ancak bu müdahale dikkatsizce yapıldığından Yeşim’in sağlam soluk borusu delinmişti.

Türkiye Sağlık Bakanlığı, soluk borusu ameliyatı Türkiye’de yapılamayacağı gerekçesiyle Yeşim’i, bu konuda sözde uzmanlığı olan, İsveç’in dünyaca ünlü, Nobel Tıp Ödülü'nü de veren Karolinska Enstitüsü Hastanesi'ne göndermişti.

Bu hastanede görevli olan Cerrah Doktor Paolo Macchiari, Yeşim'e kendi ürettiği yapay soluk borusundan takmaya karar verdi…

Bu ameliyat sırasında bu kez Yeşim'in akciğerinin yarısı ve bazı kaburgaları alındı, yemek borusu hasar gördü. Yeşim artık yemek de yiyemiyordu, midesine dışarıdan takılan bir hortum yardımıyla beslenmeye başladı.

Kalp ve akciğeri cihaza bağlanıyor, soluksuz kalmaması için dört saatte bir hasarlı soluk borusunda biriken balgam temizleniyordu.

İsveç’teki bu başarısızlıklardan sonra ABD'ye gönderildi. Bir yıldır Amerika’da tedavi görüyor ve başucundan ayrılmayan babasıyla birlikte organ nakli için umutla soluk borusu bağışı yapılmasını bekliyor…

DAHA ÖNCE İŞTEN ATILDI

İsveç Karolinska Enstitüsü Hastanesi’nde bir süre başhekimlik ve labaratuvar araştırmacılığı yapan Paolo Macchiarini hakkında şaşırtıcı olumsuz bilgiler var. Diplomalarında, iş tecrübesi belgelerinde ve özgeçmişinde sahtecilik, bilimsel makalelerinde hile yapmış. Tıp ve etik kurullara uymamış. Kendi buluşu yapay soluk borusu yapımında yasal olmayan yollara başvurmuş. Hastalarını izinsiz kobay olarak kullanmış. Yapmadığı bilimsel araştırmalar ve sahte sonuçlarını gerçekmiş gibi göstrerek İsveç’ten 20 milyon liraya yakın para almış. İtalya’da hastalarındna beş yüz bin lira haksız para almış. Hakkında davalar açılmış. Stockholm Başsavcılığı da geçen yıl Macchiarini hakkında, hastalarını ameliyatın tehlikeli yönleri konusunda bilgilendirmediği, hastane'deki diğer yetkilileri yanılttığı, ölüme sebep olduğu gibi iddialarla, "kasten adam öldürme ve yaralama" suçlarından inceleme başlatmıştı.

Bu skandallar sonucu İtalyan cerrah işinden kovuldu. Önüne bu doktor hakkında olumsuz raporlar konmasına karşın bu tıp skandalını önle(ye)meyen Karolinska Enstitüsü Rektörü Anders Hamsten görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Ardından Karolinska Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Lars Lejonborg da istifa ettiğini duyurdu. Rezaletin boyutları kartopu gibi büyüdükçe istifaların da çoğalmasına şaşmamak gerekecek. Ne var ki, artık iş işten geçti... Umarız gereken önlemler alınır, başkaları da zarar görmez.

Bu skandal yalnız İsveç'i değil tüm Tıp dünyasını ilgilendiriyor. Böyle bir rezaletin yaşandığı yerin Nobel Ödülü vermesi uygun mudur? Ya da böyle bir yerin verdiği ödülü almak doğru mudur? En azından bu kuruluş kendisine iyice bir çeki düzen verilinceye dek bu ödül rafa kaldırılmamalı mıdır? Yeşim'in bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyoruz.

RUHSAL SORUNLU HASTA İNTİHAR ETTİ

İsveç Karolinska rezaletini tartışırken Växsjö kentinden de acı bir haber geldi: Psikolojik sorunları olan bir hasta izole edildiği odasında intihar etti. İntihar şekli açıklanmadı.

Hasta sözde yedi dakikada bir kontrol ediliyordu. Büyük psikolojik sorunları olan, bunalımlı bir hastanın yalnız başına bırakılması ve yedi dakika içinde intihar edebilmesi şaşkınlık yarattı. Hastahane yetkilileri hakkında soruşturma başlatıldı.

Sağlık ve bakım konusunda örnek sayılan İsveç'te bu tür olayların yaşanması büyük düş kırıklığı yarattı.

Växsjö Psikiatri Kliniği

hasta nobel ödülü