Nazım Kıbrısi öldü

Nakşibendi tarikatı şeyhlerinden Nazım Kıbrısi, tedavi gördüğü Yakındoğu Üniversitesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Kıbrısi'nin yaşamı, din-siyaset ilişkisi açısından ibretlik örneklerle dolu...

Nazım Kıbrısi öldü

Nakşibendi tarikatı şeyhlerinden Nazım Kıbrısi, hayatını kaybetti. Yakın Doğu Hastanesi Başhekimi Sevin Erkmen, Şeyh Kıbrısi'nin saat 13.30'da hayatını kaybettiğini açıkladı. Kıbrısi'nin ölüm nedeni "organ yetmezliği" olarak açıklandı.

Kıbrıs'ın Larnaka kentinde 1920'de doğan Şeyh Kıbrısi'nin hayatı dikkat çekici olaylarla dolu.

Kıbrısi, Türklerin EOKA terörü ve Enosis'e karşı varoluş mücadelesi verdiği 1950'lerdeki tavrı nedeniyle Kıbrıs'tan sürüldü. Kıbrıs'tan sürülen Şeyh Nazım, İngiltere'ye sığındı. Bu dönemde İngiliz vatandaşlığına geçti.

Hayatının her döneminde dini siyasete alet etti. 2004'teki Annan Planı Referandumu'nda "Evet" oyu verilmesi çağrısında bulundu. Daha da ileri giderek, "Hayır" demenin şeytani olduğunu açıkladı. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile karşı karşıya geldi.

Güney Kıbrıs'a giderek kanlı terör örgütü EOKA'nın Lideri Makarios'un mezarına çiçek koydu. Annan Planı'na evet çağrısını Makarios'un mezarının başından "Allah'ın emridir" diye yineledi.

Şeyh Nazım Kıbrısi'nin Amerika'nın New York şehrinde Nakşibendi Osmanlı Dergahı isimli bir yeri bulunuyor.

İnternete kendisinin servis ettiği sohbetlerinden birinde Başbakan Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen İşadamı Remzi Gür ile görüntüleri yer aldı. 2003'ün ilk aylarından yapılan görüşmede, Nazım Kıbrısi Türk Ordusu'na kurulan kumpasın işaretlerini veriyordu.

Kıbrısi, bu sohbette Türkiye'de şeriata dayalı bir yönetim kurulacağını belirtiyordu.

ulusalkanal.com.tr

oldu Nazım Kıbrısi