Bingöl'de dut pekmezi üretimi başladı

Bingöl’de dut pekmezi üreticileri bugünlerde hummalı bir çalışma yürütüyor. Üreticiler geleneksel yöntemlerle yaptıkları dut pekmeziyle hem kültürlerini koruyor hem de aile ekonomilerine katkı sağlıyor.

Bingöl'de dut pekmezi üretimi başladı

Bingöl'ün Genç İlçesine bağlı Servi bölgesinde yaşayan köylüler gelirlerini her yıl yaz aylarında yaptıkları dut pekmezinden sağlıyor.

Yılın bu günlerinde bahçelerinde bulunan dutları toplayarak işe başlayan köylülerin bu hummalı çalışmasına büyük küçük herkes katılıyor.

Toplanan dutlar önce yıkanıyor ardından ufalanarak kaynatmaya koyuluyor. Geleneksel kazanlarda odun ateşiyle pişirilen dutlar aromasını alana kadar iyice karıştırılıyor.

Ardından ise kaynatılan dutların suyu posalarından ayrılarak süzülüyor. Süzülen dut suyu bir tepsiye konularak güneşte kıvamını alması için bekletiliyor.

Dut pekmezi üretimi yapan Çaybaş Köyü Muhtarı Süleyman Alakaş, bu yılki mahsulün verimli olduğunu söyledi.

Pekmez fiyatları da geçen yıla oranla arttış gösterdi.

ulusal.com.tr

bingöl dut pekmezi