Şam'dan Körfez ülkelerine tepki

Körfez ülkelerinin İsrail’e karşı bölgedeki en önemli direniş odaklarından olan Lübnan Hizbullah’ını “terör örgütü” ilan etmesine Suriye Hükümeti'nden yanıt geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerinin Hizbullah’ın elde ettiği zaferlerden rahatsız olduğu için böyle bir adım atıldığı kaydedildi.

Şam'dan Körfez ülkelerine tepki

Ortadoğu’da İsrail’in saldırgan politikalarına karşı en önemli direniş odaklarından birisi olarak gösterilen Lübnan Hizbullah örgütünün terör listesine dahil edilmesine Suriye Hükümeti tepki gösterdi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı internet sitesindeki açıklamada; “Suriye'deki IŞİD, Nusra ve ona bağlı terör örgütleriyle mücadeledeki Hizbullah'ın katkıları, körfez hükümetlerini rahatsız etti” denildi.

Lübnan Hizbullah’ı aynı zamanda İsrail’in de terör listesinde bulunuyor. Örgüt 2006 Temmuz savaşında İsrail’i askeri olarak yenilgiye uğratarak büyük dikkat çekmişti. Hizbullah Suriye Hükümeti'ni desteklemek amacıyla ülkedeki terörle mücadele operasyonlarına da aktif olarak katılıyor.

Suriye’de BM gözetiminde 9 Mart’ta yeniden başlaması planlanan barış görüşmelerinde “terör örgütleri listeleri” kritik önem taşıyor. Suudi Arabistan masadaki pazarlık gücünü kaybetmemek için Suriye savaşında destekledikleri radikal grupların terör örgütü ilan edilmesini engellemeye çalışıyor. Suudi Arabistan’ın güdümündeki Ahrar Şam ve Ceyşül İslam örgütleri Rusya ve Suriye’nin terör örgütü listesinde bulunuyor.

Mehmet Kıvanç / Şam

ulusalkanal.com.tr

suriye beşar esad şam