AB'de ''Soros kuklası'' krizi
Avrupa Birliği’nde peş peşe siyasal krizler yaşanıyor. Polonya’nın ardından Slovenya ile AB kurumları arasında gerginlik yaşandı. Slovenya Başbakanı Janez Jansa, basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü konularını görüşmek üzere ülkesine gelen heyete “Soros kuklaları” tepkisi gösterdi. Slovenya’nın Soros çıkışının ardından AB’den de peş peşe tepki açıklamaları geldi.
Avrupa Birliği’nde krizler bitmiyor. Önce Polonya şimdi de Slovenya deyim yerindeyse Avrupa Birliği’ne rest çekti. AB dönem başkanı da olan Slovenya Başbakanı ülkesinde denetime gelen AB heyetine “Soros kuklaları” dedi.
Avrupa Birliği kurumları, hukukun üstünlüğü, yolsuzlukla mücadele ve basın özgürlüğü konularında araştırmalar için Slovenya'ya gitti. Aynı zamanda AB dönem başkanı olan Slovenya Başbakanı Janez Jansa, heyeti kabul etmedi. Slovenya Başbakanı, sosyal medyada ülkesine gelen AB heyetinin fotoğrafını “AB parlamentosundaki bilinen 226 Soros kuklasından 13'ü" ifadeleriyle paylaştı.
''SLOVENYA SÖMÜRGE DEĞİLDİR''
Bu mesajın ardından önce Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli ile Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel yine sosyal medyadan Başbakan Jansa’ya tepki gösterdi. Slovenya başbakanı bu tepkilere; “Slovenya sömürge değildir. Milletvekilinize söyleyin, AP'nin adını siyasi entrikalar ve Slovenya hakkındaki mantıksız suçlamalarla kötüye kullanmasın" ifadeleriyle karşılık verdi.
Hollanda Başbakanı MarkRutte da tartışmalara katıldı. Rutte, “Janez Jansa'ı en kuvvetli şekilde kınıyorum” dedi. Slovenya başbakanı Rutte’ye de yanıt verdi. Jansa, "Mark, vaktini büyükelçilerle ve Slovenya'daki medya özgürlüğüyle harcama. Sophie in ‘t Veld ile birlikte kendi gazetecilerinizi sokaklarda öldürülmekten koru” diye karşılık verdi.
Slovenya başbakanı Jansa, bu mesajıyla da Hollanda'da gazeteci Peter R. de Vries'in temmuz ayında silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine atıf yaptı.