ABD, PKK devletçiği için vites yükseltti

Türkiye ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden Kürt Koridoru girişimi Suriye'nin kuzeyindeki çatışmaları şiddetlendirdi. Amerika tarafından IŞİD'in boşalttığı bölgelere yerleştirilen terör örgütü PYD, kantonları birleştirme hedefine odaklandı. Diğer yandan bölücü örgüt, Haseke'de Suriye ordusuyla egemenlik savaşına girişti. Türkiye ise Cerablus'taki IŞİD, Menbiç'teki PYD mevzilerini vurarak kantonlaşma oyununa karşı müdahale sinyali verdi.

ABD, PKK devletçiği için vites yükseltti

Türkiye 15 Temmuz darbe girişiminin yarattığı kaosla uğraştığı sırada Amerika Birleşik Devletleri Suriye'nin kuzeyinde PKK devletçiği planına hız verdi.

PYD, Fırat'ın batısında Menbiç'i Amerika önderliğinde ele geçirdi. Bölücü örgüt, kantonları birleştirmek için Cerablus ve El Bab ilçesine yönelince Türkiye koridoru engellemek için diplamasi ve askeri güç kullanımını gündeme aldı.

Türkiye'nin PKK koridorunu bozmak için Cerablus planını gündeme getirmesinin ardından Gaziantep'te IŞİD bombaları devreye sokuldu. Öte yandan PYD'nin ana gövdesini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri bağlantılı bir grup, Cerablus'u IŞİD'ten almak için askeri bir konsey kurulduğunu açıkladı. Konseyin lideri açıklamanın üzerinden 24 saat geçmeden öldürüldü.

Türkiye ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü hedef alan PKK/PYD operasyonlarının iki olası güzergahı var. Birinci seçenek Cerablus'u IŞİD'ten alarak kantonları Türkiye sınırından birleştirmek. İkinci yol sınırın 40 kilometre altında yer alan Halep kuzeyindeki El Bab'ı IŞİD'ten alarak koridoru aşağıdan birleştirmek.

Her iki PKK planı da Ankara'nın kırmızı çizgilerinin tamamen yok sayılması anlamına geliyor. Bu noktada Ankara, Rusya ve İran'la bölgesel ittifak çerçevesinde koridor planının engellenmesini savunuyor.

PYD Menbiç'i ele geçirdikten sonra ABD kışkırtmasıyla Haseke'de Suriye ordusuna saldırdı. Haseke'yi tamamen ele geçirmek isteyen PYD'ye bağlı askeri kuvvetlerle Suriye ordusu arasında sert çarpışmalar yaşanıyor. Tam da Türkiye PYD'nin Suriye planlarına karşı hazırlık yaparken Suriye hükümetinin PYD'yi vurması Ankara'ya mesaj olarak yorumlanıyor.

Suriye ordusu Haseke'de PYD'yi son bir haftada uçaklarla vurdu. Türkiye de 22 Ağsutos akşamı Menbiç kuzeyindeki PYD mevzilerini IŞİD hedefleriyle eş zamanlı hedef aldı. Türkiye Cerablus'u IŞİD'ten temizlemek isterken burada oluşak boşluğa PYD'nin yerleşmesini engellemek istiyor. Bu nedenle Menbiç'teki PYD kuvvetlerine yönelik engelleme atışları yapıldı. Cerablus konusunda nihai plan ve askeri yöntem henüz netlik kazanmadı.

ulusalkanal.com.tr