Esad- Şoygu görüşmesinin şifreleri

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun iki gün önceki sürpriz Şam ziyaretinin ayrıntıları ortaya çıkıyor. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüşen Rusya Savunma Bakanı’nın gündeminde Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumu olduğu belirtildi.

Esad- Şoygu görüşmesinin şifreleri

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Şam’da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüştü, PKK/PYD telaşlandı. 24 Mart günü yapılan görüşmenin ana eksenini Rusya’nın Türkiye ile imzalandığı İdlib Anlaşması sonrası atılacak adımlar oluşturdu.

Ziyarete ilişkin taraflardan yapılan açıklamalarda Suriye’nin kuzeydoğusuna vurgu yapıldı. Çünkü ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki nüfuzu hem Moskova hem Şam hem de Ankara için bir endişe kaynağı. Özellikle de Türkiye için PKK/PYD sorununun çözülmesi öncelikli konu.

Uzmanlar da ABD’nin Irak’taki bazı üslerden çekilerek unsurlarını Suriye’nin kuzeyine yerleştirmesini Ankara ve Moskova için kaygı verici olduğuna dikkat çekiyor. İşte Esad-Şoygu görüşmesi bu çerçeve de önem taşıyor. Rusya’nın Şam’a PKK/PYD konusunda Ankara’nın da memnun kalacağı bir düzenlemeye gitmesi için baskı uygulayabileceği değerlendiriliyor.

Henüz teyit edilmese de Rusya ve Suriye Ordusunun Menbiç ve Ayn El Arap bölgelerinden kademeli olarak çekileceği, Türkiye’nin de bu bölgelere yönelik askeri hareketlilik içinde olduğu öne sürülüyor.

İsrail’in medyasından Jerusalem Post da Rusya Savunma Bakanı Şoygu’nun sürpriz ziyareti öncesi dikkat çeken bir analiz yayınlanmıştı. “Türkiye’nin Rusya ile koordinasyon içinde PYD’ye karşı operasyon hazırlığında olduğu” belirtilin analizde “iki ülkenin amacı ABD’yi bölgeden çıkarmak” değerlendirmesi yapılmıştı.

Bu gelişmelerde en fazla ABD’nin kara gücü bölücü terör örgütü PKK/PYD’yi telaşlandı.

Bu arada Esad-Şoygu ikilisi koronavirüs salgını konusunu da masaya yatırdıkları belirtildi.

ulusal.com.tr

rusya suriye beşar esad şam