AKP'nin MHP'ye sunduğu paketin ayrıntıları ortaya çıktı

AKP’nin MHP’ye sunduğu yeni anayasa paketinin ayrıntıları ortaya çıktı. Başbakan Yıldırım’ın, MHP Lideri Bahçeli’ye sunduğu anayasa paketinde 100 maddede değişiklik öngörülüyor. Tam başkanlık sisteminin de yer aldığı paket, yargı sisteminden, YÖK’e, idam cezasından MGK’nın kaldırılmasına kadar çok sayıda değişiklik içeriyor. MHP’nin ise sadece başkanlık sistemi ve bağlantılı maddeleri içeren “dar paket” üzerinde çalışma yapılmasını istediği belirtiliyor.

AKP'nin MHP'ye sunduğu paketin ayrıntıları ortaya çıktı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu açıklamasının ardından AKP tarafından hazırlanan ve MHP’ye sunulan paketin ayrıntıları ortaya çıktı.

Buna göre, Başbakan Yıldırım’ın, MHP lideri Bahçeli’ye sunduğu içinde tam başkanlık sisteminin de olduğu anayasa paketinde yaklaşık 100 madde bulunuyor.

“Yenilenmiş Anayasa” formatında hazırlanan metinde ise yargıdan YÖK düzenlemelerine, Milli Güvenlik Kurulu’nun kaldırılmasından, idam cezasının yeniden getirilmesine kadar birçok değişiklik öngörülüyor.

MHP’nin ise önerilen paketi dar kapsamda değerlendirmek istediği belirtiliyor. Buna göre MHP, sadece başkanlık sistemi ve bağlantılı maddeleri içeren dar bir paket üzerinde çalışılmasının doğru olduğu düşünüyor.

Yıldırım tarafından Bahçeli’ye sunulan paketi MHP’nin incelediği, itiraz edeceği noktalar üzerinde AKP ile ortak çalışma yapacağı konuşuluyor. Paketin de bu çalışma bittikten sonra TBMM gündemine gelmesi bekleniyor.

Tam başkanlık sisteminin getirilmesinin önerildiği pakete göre, başkan devletin ve yürütmenin başı olacak, iç ve dış siyaset başkan eliyle yürütülecek, TBMM tarafından çıkarılan kanunları onaylayıp veto edebilecek, referanduma gidebilecek.

AKP’nin paketinde yer alan diğer değişikliklere göre, Yargıtay, Danıştay ve HSYK’nın varlığı devam edecek, seçim sistemi değişecek, Anayasa Mahkemesi’nin üye seçiminde değişiklikler yapılacak, Milli Güvenlik Kurulu, Askeri Yargı ve Yüksek Öğretim Kurumu kaldırılacak.

Pakette ayrıca, son haftalarda tartışma konusu olan idam cezası ile ilgili de düzenlenme bulunuyor.

ulusalkanal.com.tr

mhp AKP