Koridoru kesen harekata ilişkin CHP ve MHP’den açıklamalar geldi

Türk Ordusu'nun Amerikan İsrail koridoruna karşı başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı muhalefet partilerinin gündeminde. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz'a göre, Suriye'nin toprak bütünlüğü için Suriye Hükümeti güçlendirilmeli. MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan da hükümete PYD’nin ilan ettiği sözde kantonlara müdahale çağrısı yaptı.

Koridoru kesen harekata ilişkin CHP ve MHP’den açıklamalar geldi

Türk Ordusu'nun Amerikan İsrail koridoruna karşı Cerablus Azez hattını birleştirdiği Fırat Kalkanı operasyonu Meclis’in gündeminde.

CHP'nin Dışişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması için Suriye Hükümeti'nin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Suriye’de yaşanan gelişmeleri değerlendiren Yılmaz'a göre, Türkiye bir karar aşamasında. Yılmaz, "Türkiye, Suriye’de, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve üniter yapısını savunan güçlerle mi; yoksa Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve üniter yapısını dağıtacak güçlerle mi birlikte olacak? Bu konuda gecikmeksizin kararını vermeli ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ve üniter yapısı korunmalıdır. Aksi halde Suriye’de yaşanacaklar Türkiye’nin güvenliğini de ciddi bir şekilde etkileyecektir" dedi.

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran işbirliğini işaret eden Yılmaz, "Suriye’yi bölmek isteyen güçlerin karşısına böyle bir cepheyle çıkılırsa bütün hesaplar bozulur" dedi.

Harekata ilişkin bir değerlendirme de MHP'den geldi. Yazılı açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, ABD'nin Türkiye ile PYD'yi aynı kefeye koyan açıklamalarına tepki gösterdi, terör saldırılarını "Hastalıklı aklın Türkiye'yi teslim alma çabasıdır" sözleriyle değerlendirdi.

ABD'nin PKK/PYD'yi Türkiye'ye komşu yapmak için stratejiler ürettiğini söyleyen Adan, "Suriye sınırımızın değil 1 kilometresinde, 1 santiminde bile PYD'nin yeri yoktur" dedi.

Türkiye'ye yönelik terör saldırılarının PYD'nin sözde kantonlarından geldiğine dikkat çeken Adan, “Bu ihanet bataklığı kurutulana kadar Türkiye'ye rahat yoktur.“ ifadelerini kullandı.

PKK'nın siyasal uzantısı HDP'nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise PYD'ye kalkan olmuş, Fırat Kalkanı operasyonunu "İşgal" olarak nitelemişti.

ulusalkanal.com.tr