Libya’daki Rus varlığıyla ilgili yeni ayrıntılar

Libyalı Şeyh Farac Balak, yaptığı açıklamada Rus sosyologların tutuklanmasında UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa’nın oynadığı role dikkat çekti.

Libya’daki Rus varlığıyla ilgili yeni ayrıntılar

Libya’nın Batı Bölgeleri Aşiret ve Şehirlerinin Koordinatörü Şeyh Farac Balak, Rusların Libya’ya gelişini Rus sosyologların Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) kontrolü altındaki bölgede selefi RADA güçleri tarafından tutuklanmasına bağladı.Açıklamaya göre Rus özel güvenlik şirketleri, Rus sosyologların 2019 Mayısında Trablus’ta tutuklanmasından sonra Hafter güçlerine yardım etmeye başladı.

Libyalı Şeyh, yaptığı açıklamada Rus sosyologların tutuklanmasında UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa’nın oynadığı role de dikkat çekti.Başağa’nın bu tavrının Rusya’nın Hafter tarafına ağırlık vermesine yol açtığı düşünülüyor. Libya’nın Batı bölgelerindeki aşiret ve şehirlerin koordinatörü, Rus sosyologların serbest bırakılmasının iç savaşın sonlandırılmasında olumlu bir rol oynayacağının altını çizdi.

Rusya’nın Milli Değerlerin Korunması Vakfı’nın iki çalışanı sosyolog Maksim Şugaley ve çevirmeni Samer Hasan Ali Sueyfandevlet başkanlığı seçimlerine müdahale suçlamasıyla Mayıs 2019’datutuklanmış ve Mitiga Cezaevi’ne konmuşlardı.Rus devleti o zamandan beri bu iki ismin serbest bırakılmasını en üst düzeyde ele aldı. Ancak yapılan girişimler sonuç vermedi.

Şeyh Farac Balak’ın açıklaması, Rusya’nın 2019’un ikinci yarısında itibarenHafter’e desteğinin artmasının sebeplerinden birini de ortaya koyuyor.Libya konusunda Türk-Rus görüşmelerinin devam ettiği bu süreçte Rus tutuklularının serbest bırakılmasınıniki ülkenin ortak bir dil bulmasında önemli rol oynayacağı kaydediliyor.

ulusal.com.tr

rusya libya