AYM: Can Dündar ve Erdem Gül hak ihlaline uğradı

Anayasa Mahkemesi, MİT TIR’ları soruşturmasında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül tutuklanması için "hak ihlali kararı" verdi. Yüksek Mahkeme, iki gazetecinin "kişi hürriyeti ve basın özgürlüğü"haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Kararın mahkemeye gönderilmesinin ardından iki isim için tahliye kararı verilmesi bekleniyor

AYM: Can Dündar ve Erdem Gül hak ihlaline uğradı

Anayasa Mahkemesi, tutuklanan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün başvurusunda hak ihlali kararı verdi.

Yüksek mahkeme Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasında hak ihlali olduğuna hükmetti. Kararda iki gazetecinin "kişi hürriyeti ve güvenliği" ve "basın hürriyeti" ile "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyet"lerinin ihlal edildiği belirtildi. Karar 12'ye karşı 3 muhalif oyla alındı.

MİT TIR’ları davasından tutuklu olan Dündar ve Gül hakkında verilen karar, dosyaya bakan İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek. Avukatlar müvekkillerinin bu gece veya sabah saatlerinde tahliye edilmesini beklediklerini açıkladı.

Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR’larıyla ilgili haber ve görüntüler gerekçe gösterilerek 27 Kasım’da tutuklanmıştı. MİT Tırları iddianamesinde Dündar ve Gül'e hükümetin görevini yapmasını engellemeye teşebbüs ve casusluk suçlamaları yöneltilmiş ve iki kez müebbet hapis cezası istenmişti.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kalemine tahliye talep dilekçe verdi.

14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden açıklama

14. Ağır Ceza Mahkemesi Dündar ve Gül'ün tahliyesi ile ilgili kararını Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal var" kararının bizzat Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemelerine gönderilmesi sonrasında vereceğini bildirdi.

Adnan Türkkan

ulusalkanal.com.tr

Can Dündar erdem gül