ABD'nin saldırısı kime yarayacak?

Amerika’nın Suriye saldırmasının ardından Moskova’nın Washington ile hava savunma anlaşmasını askıya alması, Türkiye’yi de olumsuz etkileyecek. Türkiye’nin Suriye’deki hava operasyonlarının kısıtlanacağını dikkat çeken bir yetkili “ABD’nin Suriye içindeki en güçlü müttefiki PYD. Suriye içinde ABD’nin güç kazanması PYD’nin de güç kazanması anlamına gelecektir” dedi.

ABD'nin saldırısı kime yarayacak?

Amerika saldırdı. AKP destek verdi. Yetkililere göre ise saldırı PKK/PYD'ye güç kazandıracak.

Amerika’nın Suriye’ye saldırı düzenlemesinin ardından Moskova, Washington ile hava savunma anlaşmasını askıya almıştı. Hürriyet’e bilgi veren kaynaklara göre Türkiye ile Rusya arasındaki irtibat mekanizmasının temeli bu anlaşmaya dayanıyor. Bu yüzden de Amerika’nın saldırısı sonrası Türkiye’nin Suriye’deki hava operasyonlarının kısıtlanacağı değerlendiriliyor.

Gazeteye bilgi veren yetkili “Böylesine sıcak bir ortamda Rusya’nın istemediği bir yabancı hava aracının Suriye üzerinde uçuş yapması ciddi boyutta riskli olur” dedi.

Ankara, ABD’nin füze saldırısını destekleyen açıklamalar yapsa da terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD ayağında endişe taşıyor. Bir yetkilinin değerlendirmesine göre Amerika’nın saldırısı PKK/PYD’nin güçlenmesine neden olacak.

Yetkili, "ABD’nin Suriye içindeki en güçlü müttefiki PYD. Suriye içinde ABD’nin güç kazanması PYD’nin de güç kazanması anlamına gelecektir. İşin bu boyutunu da düşünmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim "Ümit ediyorum ki bu sadece Suriye rejimiyle sınırlı kalmaz. Bu saldırı olumlu sonuçlar ortaya çıkaracaktır" açıklamasıyla ABD saldırısına destek vermişti.

Öte yandan Rusya’nın hamlesinin ardından Belçika da operasyonları askıya aldı. IŞİD’e karşı koalisyona katılan diğer ülkelerin de, Suriye hava sahasında uçmama kararı aldıkları belirtildi.

ulusalkanal.com.tr

abd türkiye rusya amerika suriye pyd moskova