Özerklik için bir adım daha... PKK vergi toplayacak!

AKP’nin, Öcalan’a söz verdiği ‘Asıl Paket’i Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen sonra açıklayacağı belirtiliyor. ‘Asıl Paket’te, kaynak kullanımı, gelir paylaşımı konularında önemli hükümlerin yer alacağı vurgulanıyor

Özerklik için bir adım daha... PKK vergi toplayacak!

AKP’nin, Öcalan’a söz verdiği ‘Asıl Paket’i Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen sonra açıklayacağı belirtiliyor. ‘Asıl Paket’te, kaynak kullanımı, gelir paylaşımı konularında önemli hükümlerin yer alacağı vurgulanıyor

Abdullah Öcalan’ın talebi üzerine Mayıs ayında Demokratik İslam Kongresi düzenleyen PKK’nın yan kuruluşu Demokratik Toplum Kongresi (DTK), bu kez de Demokratik Ekonomi Konferansı düzenleyecek. Konferans AKP hükümetinin bilgisi dahilinde gerçekleşecek.

Eylül ayı sonunda gerçekleştirilmesi öngörülen konferansın hazırlık toplantıları, geçen haftadan itibaren başladı. Cumartesi günü Batman’da Su ve Madencilik, Pazar günü Mardin’de Sosyal Politikalar konularında atölye çalışmaları gerçekleştirilirken; 19-20 Temmuz’da Şanlıurfa’da Ticaret Finans ve Demokratik Toplumcu Ekonomisinin Pazar Anlayışı ve Endüstriyel Turizm, 19 Temmuz’da Van’da Tarım ve Hayvancılık Atölyeleri ve 12 Eylül’de Kadının Ekonomi Tanımı ve Ekonomiye Katılım Biçimleri, 13 Eylül’de Yerel Yönetimlerin İktisat Politikaları ve İktisat Yapılanması, 14 Eylül’de ise Demokratik Komünal Ekonomik Modeller çalıştaylarının gerçekleştirilmesi planlandı. Bu toplantılardan çıkacak raporların, Eylül ayının son haftasında Van’da gerçekleştirilmesi planlanan konferansa yön vereceği belirtiliyor.

SU, PETROL VE VERGİLER...

Edinilen bilgilere göre, konferans için yapılan hazırlık toplantılarında özerklik modeline uygun bir ekonomi programı oluşturulmaya çalışılıyor. DTK’nın ‘Kuzey Kürdistan’ diye nitelediği bölgedeki yer altı ve yerüstü kaynaklarının kullanımı, bu kaynaklardan elde edilen gelirin yalnızca o bölge için harcanması, yerel yönetimlerin daha da özerkleştirilerek daha farklı kalemlerden de vergi toplamalarının önünün açılması gibi görüşlerin konferans hazırlık çalışmalarında dile getirildiği belirtiliyor.

HÜKÜMET YAPMAZSA BİZ YAPARIZ

Konferans hazırlık çalışmasında yer alan Ekonomist Azize Aslan ANF’ye yaptığı değerlendirmede, toplantılarda yer altı ve yer üstü zenginlik kaynakları, suyun ihtiyaca göre kullanımı ve doğa talanının önüne geçmek için dünya modellerinin tartışıldığını belirtti. ‘Demokratik Özerklik’ talebi üzerinde müzakereler sonucunda alternatif ekonomi programı üzerine atölyelerde fikir alışverişi yaptıklarını kaydeden Aslan, devletin müzakere sürecini başlatmadığı takdirde toplumun öz dinamikleri ile hayata geçireceklerinin altını çizdi. ‘Kürdistan’ diye tanımladıkları coğrafyada buluna yer altı ve yer üstü kaynakları üzerinde halkın bir egemenliğinin olmadığı, aksine sermayenin ve egemenlerin egemenliği söz sahibi olduğu görüşünü savunan Aslan çalışmalarını “Kürdistan’ın öz dinamikleri ile alternatif ekonomiyi oluşturmaya çalıştığımız bir süreç” sözleriyle tanımladı.

EYLÜL İLGİNÇ GELİŞMELERE GEBE

Müzakere masasındaki her iki taraf da Eylül ayına özel önem atfediyor. Öcalan’a sözünü verdiği ‘Çerçeve Paket’i geçen hafta Meclis’ten geçiren Hükümet’in, ‘Asıl Paket’i Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen sonra, Eylül ayında kamuoyuna açıklayacağı belirtiliyor. ‘Asıl Paket’te, yerel yönetimlerin özerklik talebini karşılayacak düzeyde güçlendirilmesi, kaynak kullanımı, gelir paylaşımı konularında önemli hükümlerin yer alacağı kaydediliyor. Abdullah Öcalan’ın da bu paket karşılığında, sürecin bir sonraki aşamaya taşındığını ilan edeceği öne sürülüyor.

Aydınlık