Gümrük ve Ticaret Bakanlığından bankalara sert uyarı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Aşcı, "Bankaların sicil affıyla ilgili istedikleri kanun çıkmıştır. İsteyene bu kredileri o yüzden verecekler. Başka yolu yok. Vermezlerse hükümet olarak tedbirler devreye girecek" dedi. KGF Genel Müdürü Gergerli de "Mart sonu itibarıyla 74,7 milyar liralık büyüklüğe ulaştık ve 119 bin işletmeye kefalet desteği sağladık. Geçen 15 gün içinde 37 milyarlık bir büyüklükle, 58 bin işletmeye kefalet desteğimiz oldu. Hazinemizin sağladığı kaynak 250 milyarlık bir kaynak. Dolayısıyla 250 milyarlık kaynağa hala sahibiz ve kullanılan kısım sadece 74 milyar liradır" diye konuştu. KOSGEB Başkanı Biçer ise "2017 sıfır faizli kredi faiz destek programı için hükümetimiz bize bütçemizin 2,5 katı kadar kaynağı tahsis etti. KOSGEB tarihinde böyle bir program yok" ifadelerini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından bankalara sert uyarı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, "Bankaların sicil affıyla ilgili istediği kanun çıkmıştır. İsteyene bu kredileri o yüzden verecekler. Başka yolu yok. Vermezlerse Hükümet olarak tedbirler devreye girecek" dedi.

Aşcı, Aksaray Valiliği ile Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen KOSGEB Garanti Fonu ve Türk Eximbank Destekleri Bilgilendirme Toplantısı'nda, Türkiye'nin, geçen yıl 15 Temmuz darbe girişimini yaşamasına rağmen yüzde 2,9 büyüdüğünü anımsattı.

Türkiye'nin büyüme hedefleri olduğunu ifade eden Aşcı, "Geçen yılı o kadar badireye, yüzyılın gördüğü en büyük hainliğe rağmen yüzde 3 büyüme ile atlattık. Bu demektir ki; ayağımızı tutmazlarsa, bize pranga vurmazlarsa daha da ileriye gideceğiz. Nitekim 2014 yılında 400 milyar dolarlık dış ticaret hacmini yakalamışken geçen yıl 340 milyar dolara indi. 500 milyar dolar hedefine ulaşmak için çok çalışmamız gerekiyor." diye konuştu.

"Bankaların sicil affıyla ilgili istediği kanun çıkmıştır"

Aşcı, esnafa yönelik sicil affı çıkardıklarını ve bunu da bankacıların görüşleri doğrultusunda gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Sicil affı çıkartılırken bunu kendiliğimizden yapmadık. Bankalar Birliğini çağırdık. Bütün bankalarla görüştük ve 'sicil affı çıkartacağız, nasıl bir sicil affı çıkarılırsa sizler bu doğrultuda kredi verirsiniz?' diye görüşlerini sorduk. Bununla ilgili katılımcılardan bir sürü öneri geldi. Mecliste de onların önerisi doğrultusunda bu iş hayata geçti. Dolayısıyla Bankalar Birliğinin itiraz edeceği bir şey yok. Onlar nasıl istemişlerse kanun o şekilde çıkmıştır. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız daha önce kendilerini uyardı. Bankaların sicil affıyla ilgili istedikleri kanun çıkmıştır. İsteyene bu kredileri o yüzden verecekler. Başka yolu yok. Vermezlerse Hükümet olarak tedbirler devreye girecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu dün itibarıyla banka müdürleriyle tekrar görüştü. Bu kredileri tekrar açacaklar."

"Türkiye'de geçen ay itibarıyla 4,5 milyar rehin işlemi yapıldı"

Hükümetin ekonomik büyümeyle ilgili önemli vaatlerinin olduğunun altını çizen Aşcı, Türkiye'nin hedefinin ihracata dayalı büyüme olduğunu aktardı.

Bunun için Türkiye'nin üretmesi ve ürettiğini satması gerektiğini vurgulayan Aşcı, "Eximbank'ın geçen yılki toplam kullandığı kredi hacmi 1 milyar liraydı. Hükümetimiz bunu şu anda minimum 3 milyar kullanılmak üzere yukarı çıkardı. Yüzde 300'lük bir artış mevcut. Demek ki; hükümet, elinden gelen bütün kaynakları bu alana aktarmaya çalışıyor. Bu anlamda Hükümet son dönemde reform nitelikte Taşınır Rehni Kanunu'nu getirdi. Şu anda hayvanlarınız, meyve veren ağaçlarınız, fabrikadaki torna tezgahınız bunların hepsini noter aracılığıyla sicile kaydettirerek ilgili yerlere tapu gibi verip kredi alabiliyorsunuz. Türkiye'de geçen ay itibarıyla 4,5 milyar rehin işlemi yapıldı. Bu da onun en az 10 katı kadar kredi demek anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

"Geçen 15 gün içinde 58 bin işletmeye kefalet desteğimiz oldu"

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli ise fonun kendi öz kaynağı ve Hazine Müsteşarlığının sağladığı fonla beraber 253 milyar liralık kefalet desteği verebilen bir kuruluş olduğunu belirtti.

Şubat sonunda yayınlanan son Bakanlar Kurulu kararıyla Hazine Müsteşarlığı ile protokol yenilediklerini anımsatan Gergerli, "Bunun da etkisiyle çok hızlı büyümemiz başladı. Sistemi yeni baştan dizayn ettik. Artık işletmeler çok daha rahat kredi alabiliyor. Biz para veren bir kuruluş değiliz. Parayı banka veriyor. Biz de bankaya sizin adınıza kefalet sağlıyoruz. Bizim kefaletimiz çok değerlidir. Mart sonu itibarıyla 74,7 milyar liralık büyüklüğe ulaştık ve 119 bin işletmeye kefalet desteği sağladık. Geçen 15 gün içinde 37 milyarlık bir büyüklükle, 58 bin işletmeye kefalet desteğimiz oldu. Hazinemizin sağladığı kaynak 250 milyarlık bir kaynak. Dolayısıyla 250 milyarlık kaynağa hala sahibiz ve kullanılan kısım sadece 74 milyar liradır." diye konuştu.

KOSGEB Başkanı Recep Biçer ise Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99,8'inin KOBİ vasfında olduğunu anımsattı.

Maliye kayıtlarında "büyük işletme" denilecek 8 ile 10 bin arasında işletme varlığının bulunduğunu dile getiren Biçer, şunları kaydetti:

"KOBİ'ler toplam istihdamın yüzde 74'ünü oluşturuyor. Toplam ihracatın ise yüzde 56,4’ünü karşılıyor. Bu rakamı yüzde 70'lere çıkarırsak, Türkiye’ye biraz daha yol aldıracağız. 2016 yılının sonunda Başbakanımızın çağrısıyla 15 bin KOBİ'ye 50 bin liraya kadar sıfır faizli kredi vereceğimizi dillendirmiştik. Daha sonra çok yoğun talep geldi. Dolayısıyla program sonucu gelen taleplerin karşılanması amacıyla hükümetimiz 2,5 milyar lira faiz desteği bütçesi tahsis etti. Bizim yıllık destek bütçemiz 1 milyar lira. 2017 sıfır faizli kredi faiz destek programı için hükümetimiz bize bütçemizin 2,5 katı kadar kaynağı tahsis etti. KOSGEB tarihinde böyle bir program yok."

Toplantıya, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, banka temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ticaret banka Kredi Garanti Fonu kosgeb gümrük