18 kişilik Meclis Başkanlık Divanı'nda dağılım sandalye sayısına göre yeniden belirlenecek

1 Kasım seçimleri ile Meclis'te değişen sandalye dağılımı, Başkanlık Divanı ve komisyonların oluşumunu etkileyecek. Meclis Başkanlık Divanı'nda yer alması beklenen 18 üyeden 10'u AKP'ye, 5'i CHP'ye 2'si HDP'ye verilecek. MHP Meclis Başkan Vekilliği koltuğunu da kaybedecek.

18 kişilik Meclis Başkanlık Divanı'nda dağılım sandalye sayısına göre yeniden belirlenecek

1 Kasım seçimleri ile yeniden şekillenen Meclis aritmetiği, Meclis Başkanlık Divanı ve komisyonlardaki tabloyu da değiştirecek.

17 Kasım’daki yemin töreninden sonra Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak, daha sonra da Meclis Başkanlık Divanı oluşturulacak.

Meclis Başkanlık Divanı’ndaki sandalye dağılımı da, partilerin milletvekili sayısına göre değişecek. Meclis Başkanlık Divanı üye sayısı 18 olursa, 10 üyenin AKP'den, 5 üyenin CHP'den, 2 üyenin HDP'den, 1 üyenin de MHP’den seçilmesi bekleniyor.

Meclis'te çoğunluğu elinde bulunduran AKP'nin Meclis Başkan adayının seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Salt çoğunluğu elinde bulunduran partiye 2 Meclis Başkan Vekili, 2 Meclis İdare Amiri, 5 katip üye düşüyor.

CHP’ye 1 Meclis Başkanvekilliği, 1 Meclis İdare Amirliği, 3 katip üyelik düşüyor.

HDP'den ise 1 Meclis Başkanvekili ile 1 katip üye seçilecek. İsteğe göre katip üye yerine 1 Meclis İdare Amirliği de verilebilir.

4 Meclis Başkanvekilinden 2'si AKP'den, diğer ikisi de CHP ve HDP'den seçilecek. Bu nedenle Meclis'te en az koltuğa sahip olan MHP'den Meclis Başkanvekili seçilmeyecek.

MHP’ye ya Meclis İdare Amirliği ya da katip üyeliği verilecek.