Uzmanlar, Martı projesinin bilimsellikten uzak ve yasal olmadığını söylüyor

İstanbul Beşiktaş'ta yapılmak istenen Martı projesine karşı basın açıklaması yapan uzmanlar, projenin bilimsellikten uzak ve yasal olmadığını söyledi. 10 bin metrekarelik alana yapılması planlanan çalışmaların yarın başlaması öngörülüyor.

İstanbul Kabataş'a "Martı" isimiyle yapılmak istenen transfer merkezi projesine karşı sivil toplum örgütleri meslek temsilcileri basın açıklaması yaptı.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği İstanbul İl Koordinasyon Sekreteri Cevahir Akçelik, vatandaşların projeden habersiz olduğunu ve yetkililerin açıklama yapmaktan kaçındığını söyledi.

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Akif Burak Atlar ise, transfer merkezi projesinin yasal olmadığını vurguladı.

Projede kamu yararı olmadığını belirten uzmanlar, yasal mücadelenin devam edeceğini kaydetti.

Deniz doldurularak elde edilecek 10 bin metrekaralik alana yapılacak projeyle, Kabataş İskelesi, Kabataş-Taksim Füniküler Hattı ve yapımına başlanan Mahmutbey-Kabataş Metro Hattı entegre olacak.

"Kanat çırpan dev martı" formundaki proje, Kabataş Bezmi Alem Valide Sultan Camisi'ne bitişik Kabataş balıkçı barınağını da içerisine alacak şekilde yapılacak.

Projeninin, tarihi Molla Çelebi, Valide Sultan camileri ve Dolmabahçe Sarayı'nın da içinde bulunduğu kentsel sit alanında yer alması endişeleri arttıyor. Uzmanlar, çok sayıda tarihi dokunun arasında bir martı simgesinin konamayacağı görüşünde.

İskelenin kapatılıp, yerine dolgu alanı yapılacağını öğrenen yurttaşlar; projenin durdurulması için başlatıkları imza kampanyasını sürdürüyor.

Yarın başlaması öngörülen çalışmalar kapsamında Adalar, BUDO, İDO, Kadıköy,Üsküdar ve Boğaz hatları iskelesi kapatılacak.

Haber: Gökhan Çelik - Kamera: Canberk Hazar

ulusalkanal.com.tr