2B arazilerinde fahiş fiyat: Dekar başına 200 bin lira isteniyor

Türkiye'nin üretim yapması artık bir zorunluluk. Ancak üreticiler yıllarca ekip biçtikleri 2B arazilerini fahiş fiyat nedeniyle kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Peki Milli Emlak, yarım yüzyılı aşkın süredir köylünün kullandığı 2B arazi fiyatını nasıl belirliyor? Tarım arazilerinin değeri hangi kritere göre belirlenmeli? Ziraat Mühendisi Profesörü Doktor Cengiz Çakır bu sorulara yanıt verdi.

2B arazilerinde fahiş fiyat: Dekar başına 200 bin lira isteniyor

Haber: Ufuk Akkaya – Kamera: Özgür Doğu Saymaz

Orman vasfını yitiren arazilere kanunda 2B arazisi deniyor. Genellikle bu arazilerde emek harcayan köylü zeytin ve meyve gibi ağaçlar yetiştirerek geçimini sağlıyor.

Türkiye'de Marmara, Batı Karadeniz, İç Anadolu ve Ege Bölgesinde çoğunlukla yer alan 4 Milyon 734 bin 190 dekar 2B arazisi var. Ulusal Kanal'a konuşan Ziraat Mühendisi Profesör Doktor Cengiz Çakır bu arazilerin emlak değeri üzerinden değil hasıla bedeli üzerinden belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Arazi fiyatlarının belirlenme süreci daha önce Orman Köylerini Kalkındırma Kurumu yapıyordu, şimdi ise Çevre Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak yapıyor. Tarım arazisine emlak değeri biçiliyor. Profesör Cengiz Çakır, dönümüne 150 bin lira istenen arazilerin gerçek değerinin 3 bin lira olduğunu belirtti.

Köylü orman arazine alın teri dökerek tarımsal nitelik kazandırdı. Şimdi ise fahiş fiyat belirlenerek tarım dışı kullanıma açılıyor.

Prof. Dr. Cengiz Çakır, 2B arazi satışlarının Anayasaya aykırı olduğunu belirtti, ''Devletin bu toprakları korumakla yükümlü'' dedi.

ege üretim iç anadolu Tarım ziraat arazi Fahiş fiyat 2b milli emlak