“Türkiye ortaklıktan memnunuz“

Türkiye ve ABD, Suriye'de çatışan teröristlerin eğitimi ve silahlandırılması için anlaştı. Görüşmelerde hazırlanan mutabakat metni imzalandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, "Türkiye ile ortaklıktan memnunuz. Uygulamayı dört gözle bekliyoruz" dedi.

“Türkiye ortaklıktan memnunuz“

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye ile ABD arasında Suriye'ye karşı çatışan terör gruplarının eğitilip silahlandırılmasına ilişkin mutabakatın sağlandığını bu sözlerle duyurmuştu. Bilgiç'in açıklamalarından 2 gün sonra o imzalar atıldı. Mutabakat metnine imza atan isimler, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve Türk Dışişleri Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu oldu.

Açıklamayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı. EXPO 2016 tanıtım toplantısına katılan Çavuşoğlu, "Eğit donat konusunda Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında bir belge imzalandı." dedi. Çavuşoğlu mutabakatın hedefinin hem IŞİD hem de Suriye devleti olduğunu söyledi.

Mutabakatın imzalanması sırasında konuşan Sinirlioğlu da bunun sadece ilk adım olduğunu belirtti.

Anlaşmaya ABD'den ilk yorum Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'den geldi. Türkiye ile olan ortaklıklarından memnuniyet duyduklarını belirten Psaki, planı uygulamaya geçmeyi dört gözle beklediklerini ifade etti.

İmzaların atıldığı mutabakat metnine göre programın süresi üç yıl. Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye'de yılda bin 500 ila iki bin terörist eğitilecek. Eğitimler, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'de verilecek. 3 ülke yılda toplamda 5 bin terörist eğitecek. Böylece üç ülkede, üç yılda 15 bin teröristi eğitmiş olacak.

Eğitimler ABD'li askerler tarafından verilecek. Teröristlere silah ve teçhizat desteği de ABD tarafından sağlanacak. Uygulamanın Mart ayında başlaması öngörülüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mutabakatı değerlendirdi. Sabah gazetesine konuşan Çavuşoğlu, Eğit-donat ile birlikte güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgenin de olduğu paketin Türkiye'nin ABD öncülüğündeki koalisyonda aktif bir şekilde yer alması anlamına geldiğini söyledi. "Bizim de hava operasyonlarına katılmamız veya Suriye'de atılacak adımlarla ilgili şartlarımız bunlar." dedi.

Çavuşoğlu, hava saldırılarında İncirlik Üssü'nün kullanılması konusunda ise ABD'ye henüz olumlu yanıt vermediklerini söyledi.

ulusalkanal.com.tr