Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakanları Moskova'da buluştu

Amerika'nın Suriye'ye yönelik füze saldırısı sonrası, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanları Moskova'da buluştu. Üçlü zirveden Washington'a net mesaj çıktı. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Tekrarlanması, hem bölgesel hem de küresel güvenlik bakımından çok ciddi sonuçlar doğurur" dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakanları Moskova'da buluştu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim ve İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile bir araya geldi. Bakanlar, Amerika'nın Suriye'deki Şayrat hava üssünü Tomahawk füzeleriyle vurmasının ardından ilk kez toplandı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilen görüşmenin ardından Bakanlar kameralar karşısına geçti. Lavrov, "Washington'ın Suriye'nin egemenliğine saygı duyması gerektiğini" söyledi.

Ortak açıklamada, "7 Nisan'da meydana gelen olayın tekrarlanmaması konusunda ısrarcıyız. Tekrarlanması, hem bölgesel hem de küresel güvenlik bakımından çok ciddi sonuçlar doğurur" denildi.

Lavrov, kimyasal saldırı iddiasının tarafsız şekilde inceleyecek bir komisyon kurulması önerisinin bloke edilmesine tepki gösterdi. İdlib'deki olayın uydurma olduğuna işaret eden kanıtların çoğaldığını belirtti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Görüşmede başta Suriye'deki son gelişmeler olmak üzere uluslararası meseleler ve ikili ilişkiler ele alındı. İdlib'deki kimyasal saldırı iddialarının soruşturulması masaya yatırıldı. İkili, Astana-Cenevre sürecinin sürmesinde de mutabık kaldı.

ulusalkanal.com.tr

rusya iran suriye moskova