Putin'in Özel Temsilcisi Dugin Rusya'nın Türkiye'ye bakışını anlattı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye Özel Temsilcisi Aleksandr Dugin, Rusya'nın Türkiye'ye bakışı hakkında kritik tespitler yaptı. Türkiye'de bağımsızlıktan yana olan esas gücün Kemalistler olduğunu söyleyen Dugin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gülencilere karşı Kemalistlere yaklaştığını belirtti. "Fethullahçılar Amerika'nın ajan ağı" diyen Dugin, Vatan Partisi'nin sekiz ay önce darbe konusunda Rus devletini uyardığını açıkladı.

Putin'in özel temsilcisi Aleksandr Dugin, iki ülke arasında buzların erimesi sürecinde kritik görevler üstlenen bir isim.

Temmuzun 15'inde Fethullahçı darbe olduğu gün Türkiye'de devlet yetkilileriyle görüşmeler yaptı. Olaylara anı anına tanıklık etti. Vatan Partisi'nden Rusya'ya giden dostluk heyetleriyle birlikte çalıştı. Son olarak 5 ağustosta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Putin'in özel temsilcisi, temas ve gözlemlerinden yola çıkarak Rus devletinin Türkiye siyasetini nasıl gördüğünü anlattı. Dugin, Türk siyasetinde üç temel gücün olduğunu belirtti.

Tsargrad TV'de Türkiye'deki darbenin analiz edildiği bir programda konuşan Dugin, "Türkiye’de üç güç var. Bir tarafta Amerikancı, Atlantikçi Gülen Cemaati; diğer tarafta Kemalistler, yani yurtseverler bağımsız Türkiye taraftarları; Erdoğan ise onlar arasında bir güç" ifadelerini kullandı.

Fethullahçıları; "Türk-İslam bayrağı altındaki Amerikan ajan ağı." şeklinde gören Dugin, Kemalistleri "egemen Türkiye'den yana olan kuvvet" olarak tanımladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Fethullahçılardan koptuğunu ifade eden Dugin, sürecin devamından Erdoğan'ın "Kemalistlere katıldığını" söyledi.

Dugin, Vatan Partisi'nin darbe konusunda sekiz ay önce Rusya'yı uyardığını anlattı. Vatan Partisi'nden Rusya'ya giden heyetlerin Türk - Rus ilişkilerinde oynadığı kritik role dikkat çekti. Bu ziyeretler sayesinde darbe konusunda Rusya'nın durumu erkenden kavradığını ifade etti.

Aleksandr Dugin ve Konstantin Malofeyev’in konuk olduğu programa Mehmet Perinçek de İstanbul’dan canlı bağlantıyla katıldı. Perinçek, darbenin Amerikan bağlantılarını ve Türkiye’nin Avrasya ittifakı içinde yer alması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde anlattı.

Perinçek, içinden geçilen olağanüstü süreçte olağanüstü kararlar alınması gerektiğini vurguladı ve NATO-Şangay İşbirliği Örgütü üzerine görüşlerini açıkladı. Programda, Putin’in kurmayları sık sık Perinçek’in sözlerine atıf yaparak Türkiye’deki Avrasyacı fikirlerin önemine işaret etti.

ulusalkanal.com.tr