Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 149'uncu sırada

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü "Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi"ni yayınladı. Türkiye bu yılki listede 180 ülke arasında 149'uncu sırada

Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 149'uncu sırada

Türkiye basın özgürlüğünde 148 ülkenin gerisinde kaldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni yayınladı. Türkiye 44,16 puanla bir önceki yıla göre 5 sıra yükseldi ve 180 ülke arasında 149'uncu oldu.

Endekste bağımsızlıktan çalışma koşullarına, kurumsal saydamlıktan üretim altyapısına 87 farklı kriter dikkate alındı. 2013 yılının Ekim ayı ile 2014 yılının Ekim ayı arasındaki dönem ele alındı.

Listenin ilk sırasında Finlandiya, Norveç ve Danimarka yer aldı.

"Ulusal güvenlik" gerekçesiyle medya kuruluşlarına uygulanan baskı, birçok ülkenin puanının kırılmasını da beraberinde getirdi.

Avrupa ülkeleri arasında en büyük düşüş İtalya'da kaydedildi. 24 basamaklık düşüşle İtalya 73'üncü sıraya yerleşti. Mafya tehditleri, saldırılar ve asılsız suçlamalarla açılan davalarla medya kuruluşları ve gazetecilere uygulanan baskı, İtalya'nın gerilemesinde etkili oldu.

Ferguson kentindeki olaylar sırasında basın mensuplarının gözaltına alınmış olması, ABD'nin 3 basamak gerileyerek 49'uncu sıraya düşmesine yol açtı.

ulusalkanal.com.tr