O liseler mezun veremedi!

Onlar da binlercesi gibi, tarihe "meçhul çocuk askerler" olarak geçti. Çanakkale Destanı'nı yaratan küçük mehmetçiklerden söz ediyoruz. 1915 yılında, lise son sınıfta okuyan öğrenciler savaşmak için gözünü kırpmadan cepheye gitti. Ve çoğu da geri dönmedi. Savaşın yaşandığı 1915 yılında 3 Lise hiç mezun veremedi.

901 Ömer Seyfettin, 54 Agop Elmasyan. Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden yüzlerce çoçuk mehmetçikten sadece birkaçı. Onlar isimleri bilinenler.

Bir de adı bilinmeyenler var. Adı dahi bilinmeyen yüzerce çoçuk asker yatıyor Çanakkale siperlerinde. Onlar tarihe "meçhul çoçuk askerler" olarak yazıldı.

Savaşın başladığı yıl Türkiye genelindeki liselerin son sınıfında okuyan ve eli silah tutan çoçuk askerler cepheye götürülecekti. Gözlerini kırpmadan çıktıklar yola, arkalarına bakmadan da gittiler Çanakkale'ye. Ve vurulup düştüler siperlere.

1915 yılında Türkiye'de 5 Lise, bazı tarihçiler göre ise 3 lise yani Galatasaray, Konya ve İzmir Lisesi hiç mezun vermedi, daha doğrusu veremedi. Çünkü, mezun olacak öğrencileri Vatan için savaşmaya gitti ve bir daha dönmedi.

İşet o Liselerden biri olan Galatasaray Lİsesi'nde zaferin 100'üncü yılında bir anma töreni düzenlendi.

Lisenin 17 şehit öğrencisi ve Çanakkale'de şehit düşen diğer mehmetçikler için önce saygı duruşu yapıldı. Ardından İstiklal Marşı okundu.

Galatasaraylı öğrenciler, aynı koridorlarda yürüdükleri 17 şehit öğrencinin isimleri okunduğunda hep bir ağızdan verdi yanıtı.

Galatasaray Lisesi Tarih öğretmeni Süleyman Ünlüsoy, görevini yerine getirdi. Çanakkale’nin birleştirici ruhunu anlattı öğrencilere.

ulusalkanal.com.tr