İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu: Laiklik ilkesi kadın haklarının da güvencesidir

İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu: Laiklik ilkesi kadın haklarının da güvencesidir

İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu, laiklik ilkesinin Anayasa’da yer almasının 78. yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Moroğlu, "Laik cumhuriyetimizde yaşam biçimi son yıllarda her alanda adeta dine referanslı hale getirildi" ifadesini kullandı.

Moroğlu'nun açıklaması şu şekilde: "10 Nisan 1928 tarihinde 1924 Anayasasında yapılan değişiklikle “devletin dini İslamdır” ibaresi kaldırılarak laik hukuk devleti yolunda ilk adım atılmıştı. 78 yıl önce 5 Şubat günü Anayasada yapılan değişiklikle yer verilen laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 Anayasalarında da devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında yer almıştır.

Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını öngören bir ilke olmasının yanında, aynı zamanda olaylara akılcı ve bilimsel bakış açısıyla bakan, ulusal egemenliğe dayanan hukuk kurallarının temel alındığı bir yaşam biçimidir. Eğitimde, yönetimde, hukukta laiklik ilkesinin tam anlamıyla uygulanması, barış içinde birlikte yaşamamızın, din ve vicdan özgürlüğünün, özgür düşüncenin temelidir.

Ancak, laik cumhuriyetimizde yaşam biçimi son yıllarda her alanda adeta dine referanslı hale getirildi.

Laiklik İlkesi Kadın Hakların Güvencesi

Hukuk Birliğinin ve demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik ilkesi, kadın haklarının da güvencesidir.

Bu nedenle, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeler göz önünde tutulduğunda laikliğin korunmasına bugün her zamandan çok gerek olduğuna inanıyor, laikliği zedeleyecek her türlü girişimin ülkemizi çağdaş uygarlık yolundan geriye götüreceğini görüyor ve laikliği özenle korumaya her zamandan fazla ihtiyaç olduğunu kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Nazan Moroğlu, İKKB Koordinatörü "

ulusalkanal.com.tr