Ekonomist Bülend Kırmacı: Türk lirasının değerini koruyarak ve arttırarak bu dalgayı aşabiliriz

Ekonomist Bülend Kırmacı Ulusal Kanal’da Yeşim Eryılmaz’ın sunduğu Gün Ortası Programına konuk oldu.

Ekonomist Bülend Kırmacı: Türk lirasının değerini koruyarak ve arttırarak bu dalgayı aşabiliriz

Ekonomideki son gelişmeleri ve açıklanan ekonomik tedbir paketini değerlendiren Kırmacı, "18 Mart günü açıklanan İstiklal ve Kalkan Ekonomi Paketi'ndeki eksiklikleri birçok kez dile getirdik. Bunun bir onarım paketi olduğunu söyleyeyim. Türkiye’nin bu paketle çözülemeyecek daha köklü sorunları mevcuttur. Uzun yıllardır görüyoruz ki üretimden, yatırımdan ve tasarruftan vazgeçtik. Bu ekonomi paketinde belirli sorunların çözümleri mevcuttur ancak daha stratejik adımlar atmamız gereklidir" önerisinde bulundu.

Uzun zamandır çalışmayan sektörlerin problemleri ile ilgili olarak da Kırmacı, "İşletme sahiplerine bir takım kolaylıklar sağlandı ancak ister istemez bu salgının belirli maliyetleri olacaktır. Tedbirler arasında bazı konuları yadırgadığımı belirtmek isterim. Özellikle yabancı sermayeli özel bankaların devletin açıkladığı tedbirlere ayak sürüdüğünü görüyoruz. Bu ülkemizdeki dayanışma ruhuna uygun değildir. Bu konuyu toplumsal dayanışma ruhuna uygun olarak gözden geçirmek gerekiyor" dedi.

Son günlerdeki dolar tartışmalarına ilişkin ise, "Bugün görüyoruz ki dolar bütün ülkelerle bir savaş halindedir. Dolar, hakimiyeti kanla kurulmuş bir kirli paradır. Ancak şimdi bu hakimiyet diğer ülkeler tarafından aşılmaktadır. ABD’nin güç kaybetmesi ve ulus devletlerin güç kazanması ile birlikte dünyadaki dolar hakimiyeti de sona eriyor. Asya’dan yükselen ulus devletler üretim ekonomisinin öncülüğünde dünyaya yeni bir çıkış yolu açmaktadır. Dolar saltanatının verdiği zararları karma ekonomi ve kamuculuğun öncülüğünde özel sektör ve halk sektörünü de işin içine katarak onarabiliriz. İnsanca ve hakça bölüşen bir dünyayı da bu anlayışlar üzerine kurmalıyız. Ülkemizde uzun süredir gelişen bir dolar alışkanlığı maalesef mevcuttur. Türk lirasının değerini koruyarak ve arttırarak bu dalgayı aşabiliriz. Doların sadece bir kağıt parçasından ibaret olduğunu unutmayalım. Türkiye kaynaklarını gözden geçirerek milli paramıza değer katacak hamleleri yapmak durumundadır. Kendi paramıza sahip çıkalım, insanlarımıza sahip çıkalım, komşular ile ilişkilere önem verelim, Doğu Akdeniz'deki haklarımıza sahip çıkmaya devam edelim ve üreten Türkiye’yi hep birlikte kuralım." çağrısında bulundu.

ekonomi dolar Türk lirası