Türkiye sandık başında... Oy verme işlemi başladı. Büyükşehirlerdeki oy pusulaları nasıl? Seçim günü yasakları neler?

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandığa gidiyor. Seçimde yaklaşık 57 milyon seçmen, 194 bin 390 sandıkta oy kullanacak. Oy verme işlemi, doğudaki 32 ilde 07.00'de, batıdaki illerde ise 08.00'de başladı. Yurttaşlar sabah saatlerinden itibaren sandıklara akın etmeye başladı. Seçimlerde 12 siyasi parti yarışıyor

Türkiye sandık başında... Oy verme işlemi başladı. Büyükşehirlerdeki oy pusulaları nasıl? Seçim günü yasakları neler?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme işlemi 07.00'de başladı.

Bu illerde oy verme işlemleri saat 16.00'da tamamlanacak. Diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Vatan Partisi, AKP, BTP, BBP, CHP, DP, DSP, HDP, İyi Parti, MHP, Saadet Partisi ve TKP seçime katılan partiler oldu.

Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabiliyor. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamıyor. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabiliyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanıyor.

Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy veriliyor. Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılıyor.

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli. Oy pusulaları tek zarfa konuluyor.

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabiliyor.

OY VERME BİTİM SAATİNDEN ÖNCE SANDIKLAR AÇILAMAYACAK

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak.

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanıyor, yaşlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin veriliyor, ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelikle tanınıyor. Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi ise yasak...

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

Bugün saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Oy verme günü düğünler seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla saat 18.00'den sonra yapılabilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.

Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Bütün yayınlar, saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

07.00'DE BAŞLADI

Diyarbakır, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Şırnak ve Siirt'te vatandaşlar Mahalli İdareler Genel Seçimleri için saat 07.00'den itibaren sandık başına gitti.

Doğu ve Güneydoğu ile Doğu Karadeniz’deki 32 ilde oy verme işlemi 07.00'den itibaren başladı.

Sabah erken saatlerde okullara giden sandık başkanı ve görevliler hazırlıkları tamamladı.

Bu kapsamda Diyarbakır, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Şırnak ve Siirt'te vatandaşlar, günün ilk ışıklarıyla sandık başına gitti.

Sınıflarda sıra bekleyen seçmenler saat 07.00 itibarıyla oy kullanmaya başlarken, kimi okullarda vatandaşlar sandık başında kuyruk oluşturdu.

Diyarbakır'da 1 milyon 48 bin 250 seçmen 3 bin 636 sandıkta, Batman'da 354 bin 124 seçmen 1265 sandıkta, Bingöl'de 185 bin 419 seçmen 773 sandıkta, Elazığ'da 419 bin 71 seçmen 1654 sandıkta, Mardin'de 484 bin 284 seçmen 1834 sandıkta, Şırnak'ta 285 bin 753 seçmen 995 sandıkta, Siirt'te de 186 bin 155 seçmen 750 sandıkta oy kullanacak.

türkiye yasak sandık yerel seçim oy büyükşehir seçim yasakları