Kısa çalışma ödeneği başvuruları başladı! Kısa çalışma ödeneği başvurusu nasıl yapılır? Başvuru şartları neler?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un kısa çalışma ödeneği yapmaya karar verdiklerini duyurmasının ardından gözler kısa çalışma ödeneğinin ne anlama geldiğine çevrildi. Kısa çalışma ödeneği nedir? Kısa çalışma ödeneği almanın şartları nelerdir? Kısa çalışma ödeneği ne kadar?

Kısa çalışma ödeneği başvuruları başladı! Kısa çalışma ödeneği başvurusu nasıl yapılır? Başvuru şartları neler?

Kısa çalışma ödeneği; İstihdamın korunması amacıyla yürürlüğe sokulan bir uygulamadır. Zorlayıcı sebepler, bölgesel veya sektörel bir kriz sebebiyle iş yerlerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azalması veya durma noktasına gelmesi halinde, istihdamın korunabilmesi için yapılan bir ödeme olarak tanımlanan kısa çalışma ödeneği kapsamında, çalışılamayan süre boyunca işçilere ödeme yapılır.

Kısa çalışma ödeneğinin ne kadar olacağı ise şöyle açıklanıyor; Kısa çalışma ödeneği kapsamında son 12 ay boyunca asgari ücretli çalışanlara bir yıllık prime esas kazançlarının aylık ortalaması kadar ödeme yapılır.

Günlük kısa çalışma ödeneği ise; sigortalı kişinin son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemez.

2020 yılı için ödenecek bir günlük kısa çalışma ödeneği en az 58,86 Türk lirası olurken, aylık ödeme tutarı ise en fazla 4,414,40 Türk lirası olarak ödenecek.

Kısa çalışma ödeneği, her ayın 5’inde PTT Bank aracılığı ile yapılacak.

BAŞVURU ŞARTLARI

Başvuran sigortalı çalışanın, kısa çalışma başlangıç tarihinden itibaren işsizlik sigortası primlerinin üç yıl içinde en az 600 gün ödeme yapmış olması gerekmektedir böylece iş müfettişleri tarafından yapılan çalışmaların sonucunda işçinin bilgilerinin kısa çalışmaya katılacakların listesinde yer alması gerekmektedir.

NASIL BAŞVURU YAPILACAK?

Bakan Selçuk, koronavirüsten, olumsuz etkilenen ve bu sebeple kısa çalışma uygulamasından yararlanmak isteyen işverenlerin, İŞKUR İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerine özel olarak oluşturulan elektronik posta adresleri aracılığıyla gerekli belgeleri göndererek başvurularını yapabileceklerini bildirdi.

Başvurularla ilgili açıklamalar için buraya tıklayınız.

Kısa Çalışma Ödeneği