Türk yargısından 10 ülke elçisine tepki
ABD ve 9 ülkenin terör tutuklularının tahliyesi için baskı kurmak istediği Türk yargısından sert tepki geldi. Hakimler ve Savcılar Kurulu ile Yargıtay, yargıya hiç kimsenin emir ve talimat veremeyeceğini vurguladı. Yüksek yargı, büyükelçileri Türkiye'nin bağımsız yargısının verdiği kararlara saygılı olmaya çağırdı.
ABD, Almanya ve Fransa'nın içinde olduğu 10 ülkenin Ankara büyükelçisinin Osman Kavalı için yaptığı tahliye çağrısından Türk yargısından sert tepki geldi.
Hakimler ve Savcılar Kurulundan yapılan açıklamada, ''Son dönemde bazı basın yayın organlarında, Türk Yargı Sistemine yönelik eleştiri sınırlarını aşan birtakım açıklamalara yer verildiği ve bu kapsamda girişimlerde bulunulduğu gözlemlenmektedir. Türk Yargısının itibarına halel getirebilecek bu durum nedeniyle, Kurulumuzca basın açıklaması yapılması zarureti hâsıl olmuştur.'' ifadelerine yer verildi.
Hakimler ve Savcılar Kurulu yargılama süreçlerine müdahale niteliği taşıyacak her türlü eylem ve söylemden kaçınılmasını istedi.
- Anayasamızın 138’inci maddesinde, hâkimlerin görevlerinde bağımsız oldukları; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verdikleri; hiçbir organ, makam, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremeyeceği, genelge gönderemeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı öngörülmüştür.
YARGITAY'DAN ATATÜRK HATIRLATMASI
Bir açıklama da Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca yaptı. Akarca, Atatürk'ün sözleriyle yanıt verdi.
- Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1920 yılında yaptığı konuşmada, 'Milletlerin yargı hakkı, bağımsızlığının birinci şartıdır. Adalet kuvveti bağımsız olmayan bir milletin devlet olarak varlığı kabul edilemez.' demektedir. Burada bağımsız yargıya hiçbir makam, merci, güç içeride veya dışarıda tavsiye ve telkinde bulunamaz, emir ve talimat veremez.