"Operasyonlar Washington için sürpriz oldu"

ABD'nin Eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, PKK'ya yönelik operasyonların Washington için sürpriz olduğunu söyledi. İncirlik Üssü'nün kullanımı için ABD'nin taviz verdiğini kaydeden Jeffrey, "Türk hükümeti orada neyi uygun görürse o olur. Üs onların üssü, ülke onların ülkesi" dedi.

Eski ABD Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, ABD'nin Suriye politikası, İncirlik Üssü'nün kullanımı ve PKK/PYD ile işbirliğine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

Aydınlık gazetesine konuşan Jeffrey, Suruç ve sınırın diğer bölgelerindeki IŞİD saldırılarının İncirlik'in açılmasında etkili olduğunu belirtti. Eski Büyükelçi, ABD'nin İncirlik için tampon bölge konusunda taviz verdiğini söyledi.

"Suriye’nin kuzeyinde bir çeşit tampon bölge kurulması için Amerika ilk sefer destek verdi. Ayrıntıları henüz netleşmedi ancak bu tampon bölge, Amerika’nın destek almak için büyük bir imtiyazıdır."

Jefrrey, "ABD, Türkiye'nin PKK’ya karşı yürüttüğü operasyonları öngöremedi mi?" sorusuna "Bunlar, Washington için sürpriz oldu" yanıtını verdi.

Büyükelçi Jefrrey, İncirlik'in kullanımında söz sahibinin Türkiye olacağını belirtti.

"Amerikan operasyonları, Türk hükümetinin Amerikalılardan yapmasını istediklerinden ibaret olacaktır. Benim anladığım, bu IŞİD’e karşı olacaktır... Şunu özellikle açıklığa kavuşturmak istiyorum, Türk hükümeti orada neyi uygun görürse o olur. Üs onların üssü, ülke onların ülkesi"

ABD'nin Ekim 2014'ten bu yana YPG'ye destek verdiğini ifade eden James Jeffrey, Türkiye'nin de bilgilendirildiğini söyledi.

"ABD, Ekim ayından beri YPG ile işbirliği yapıyor. Türk hükümeti de konunun tüm ayrıntılarıyla ilgili bilgilendirildi; YPG’nin IŞİD’e karşı savaştığına dair, YPG’ye hava desteği sağlayacağımıza dair vs... Bu yönde Türk hükümetiyle mutabakata vardık."

Eski ABD Büyükelçisi açılım sürecinin bitmesinin bir trajedi olacağını savundu.

ulusalkanal.com.tr