Hastaneler için normale dönüş planı hazırlandı

Sağlık Bakanlığı, hastaneler için normale dönüş planı hazırladı. Poliklinik hizmetleri sosyal mesafe kuralı dikkate alınarak tekrar başlıyor. Hastanelere randevusuz hasta kabul edilmeyecek, refakatçi sayısı 1 kişi ile sınırlandırılacak. Ayrıca salgının ilk günlerinde ertelenen cerrahi operasyonlar kademeli olarak yapılmaya başlanacak.

Hastaneler için normale dönüş planı hazırlandı

Sağlıkta normalleşme süreci 1 Haziran itibarıyla başladı.

Sağlık Bakanlığı, normale geri dönüş için bir rehber hazırladı. Rehberde salgının sonlanmadığı ve aşı bulunana kadar riskin devam ettiği belirtildi. Salgının kontrol edildiği bu dönemde diğer sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyacın giderek arttığı ifade edildi. Bu nedenle sağlık hizmetlerinin başlamasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekildi.

Kovid-19 nedeniyle hastanelerde poliklinik yani muayene işlemlerine ara verilmişti. Normalleşme kapsamında muayeneler tekrar başlıyor.

Randevusu olmayan hasta polikliniklere alınmayacak. Hastalar acil değil ise randevu sistemine yönlendirilecek.

Hastanelerde mümkünse refakatçi kabul edilmeyecek. Refakat gerekiyorsa en fazla bir kişi ile sınırlandırılacak. Hastane içinde yer alan her birim, gerekli önlemleri Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi yönetiminde hazırlayacak.

Poliklinik sekreteri ve hasta arasındaki mesafenin en az 1 metre olması sağlanacak. Hasta ve sekreter arasında bir bariyer yoksa poliklinik sekreterlerinin yüz koruyucu kullanması önerilecek. Hastaların hastanede bekleme süreleri en az olacak şekilde düzenlemeler yapılacak.

Poliklinik bekleme alanı ve muayene odası havalandırılacak. Hasta ve hasta yakını bekleme alanında diğerlerinden en az bir metre aralıklar ile oturacak. Oturma düzeni koltukların işaretlenmesi veya koltuk eksiltilmesi ile sağlanacak.

Kovid-19 nedeniyle ertelenen cerrahi operasyonlar da kademeli olarak yapılmaya başlanacak. Sadece randevulu planlanmış cerrahi işlemler gerçekleştirilecek. Ameliyattan çıkan hasta tek kişilik odada yatırılacak. Mümkün değil ise iki hasta arası en az bir metre mesafe olacak.

ulusal.com.tr

sağlık bakanlığı