'Türk turizmine kazandırılmasını istiyoruz'

ERZURUM'un Olur İlçesi'ne bağlı Yıldızkaya Köyü yakınındaki içinde sarkıt ve dikitlerin oluştuğu Kivi Mağarası keşfedilmeyi bekliyor.

'Türk turizmine kazandırılmasını istiyoruz'

Erzurum'a 185, Olur'a 48 kilometre uzaklıktaki Kivi Mağarası içerisinde oluşan sarkıt ve dikitlerle hayranlık uyandıyor. Yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki mağaranın 3- 4 futbol sahası büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. Olur ilçesine komşu olan Oltu'dan bir grup doğasever, geçtiğimiz hafta sonunda Kivi Mağarası'na gitti. Fenerlerle mağaranın içerisinde incelemelerde bulunan doğaseverler, Kivi Mağarası'nda 2 saatlik incelemelerde bulundu.

Mağaranın 1,5-2 metre genişliğinde bir girişi olduğunu söyleyen doğasever Osman Aslan, "Yıldızkaya Köyü'nden 2,5 kilometre uzakta olan mağaraya yaya olarak gidiliyor. Mağaranın içinde kalsiyum karbonatça zengin suların mağara tavanından sızarak içindeki kirecin tavanda birikmesiyle oluşan sarkıtlar, damlayarak tabanda birikmesile oluşan dikitler dikkat çekici düzeyde. Mağarada çobanlar ateş yaktığı için sarkıt ve dikitler siyahlaşmış. Herkes bu ilginç mağarayı görmeli" diye konuştu.

Doğasever ekibinden Avukat Muharrem Kalyon ise mağaradaki bazı dikitlerin kendini bilmez kişiler tarafından kırıldığına işaret ederek doğal güzelliklere sahip çıkmak gerektiğini vurguladı. Muharrem Kalyon, Gümüşhane’deki Karaca Mağarası gibi Kivi Mağarası'nda da ışıklandırılması halinde rahatlıkla turizme kazandırılabileceğini bildirdi.

Ekip üyelerinden Dr. İbrahim Ekinci de tek kubbe şeklinde olan Kivi Mağarası'nın belki de bu özellikte ender mağaralardan birisi olduğunu söyledi. Dr. İbrahim Ekinci, "Kivi Mağarası'nın ikinci bir odası olduğunu gördük. İkinci odaya dar bir tünelden giriliyor. Bilim adamları tarafından incelenmesini ve Türk turizmine kazandırılmasını istiyoruz" dedi.

erzurum