Sağlık Bakanlığı ''Aşılar İzlenmiyor'' iddiasını yalanladı

Sağlık Bakanlığı, “aşıların yan etkilerinin izlenmediği” iddiasını yalanladı. Bakanlık, aşı sonrası istenmeyen etkilerin "Etki İzleme Sistemi" ile takip edildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı ''Aşılar İzlenmiyor'' iddiasını yalanladı

Sağlık Bakanlığı, sosyal medyada yayılan Türkiye'de aşıların yan etkilerinin izlenmediği iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. “Aşı Sonrası Gelişen Yan Etkileri Takip ve Kayıt Merkezi” olmadığına dair iddiaları yalanladı. Sağlık Bakanlığı açıklamasında aşı sonrası istenmeyen etkilerin “Aşı Sonrası İstenmeyen Etki İzleme Sistemi ile takip edildiği vurgulandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI:2003’TEN BU YANA AŞILARIN YAN ETKİLERİ İZLENİYOR

Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, kısa adı ASİE olan “Aşı Sonrası İstenmeyen Etki İzleme Sistemi” ile ilgili de bilgi verildi. “ASİE İzleme Sistemi”nin 2003 yılından bu yana yürürlükte olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında aşı uygulamaları ve diğer aşı uygulamaları sonrasında görülen istenmeyen etkilerin bildiriminin yapıldığı sistem olduğu belirtildi. Sistem kapsamında bildirimi zorunlu olan aşı sonrası istenmeyen etkiler ve vaka tanımları 'Aşı Sonrası İstenmeyen Etkiler Genelgesi' ile belirlendiği ifade edildi.

“Aşı Sonrası İstenmeyen Etki İzleme Sistemi”ne kamu ve özel sağlık kuruşlarında çalışanların bildirim yapabiliyor. Ancak Kovid-19 aşılarına özel olarak sisteme yurttaşlar da Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden yan etki bildirimi yapabiliyor.

Sisteme, aşılama çalışmalarında görev alanlar ile kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personelinin bildirim yaptığının kaydedildiği açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

Merkez ASİE Danışma Kurulu vaka ve ülke düzeyinde değerlendirmeler yapıyor. Değerlendirme sonucunda rahatsızlığın aşıya bağlı olduğu sonucuna varılırsa kişiye özel aşı takvimi oluşturuluyor. Kümelenmeler için Türkiye geneli analizler yapılıyor ve aşıya veya duruma özel müdahaleler planlanıyor.

Kovid-19 aşısı sonrası istenmeyen etki konusunda ASİE Danışma Kurulu ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinin de yer aldığı öğretim üyelerinden oluşan bir danışma kurulu ile birlikte çalışıyor.

sağlık aşı