Rus Parlamentosunun gazetesinde Mehmet Perinçek söyleşisi

Rus Parlamentosunun gazetesinde Mehmet Perinçek söyleşisi

İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Perinçek’le yapılan röportaja Rus üst (Federasyon Konseyi) ve alt (Duma) parlamentosunun haftalık resmi yayın organı “ParlamentskayaGazeta” geniş yer ayırdı.

Gazete, röportajı “Moskova ve Ankara’nın Terörizmle İşbirliğinde İşbirliği Kaçınılmaz” başlığıyla duyurdu.

Rus “RusskayaPlaneta” sitesi, Perinçek’le Türk-Rus ilişkileri ve Kürt meselesi konusunda bir söyleşi yaptı.

Rusya’da yayınlanmasının ardında Rus parlamentosu resmi gazetesi “ParlamentskayaGazeta” Yana Amelina’nın gerçekleştirdiği bu söyleşinin özetini kendi sayfasına taşıdı.

Dr. Mehmet Perinçek, röportajında özetle şu noktaları vurguladı:

- Uçağın düşürülmesi Türkiye’nin bütününe mal edilemez, hükümetin hatasıdır. Türkiye’nin yalnızlaştırılması ABD’nin işine yarar. Türkiye ve Rusya birbirine muhtaç. İki ülkenin çatışmasında hep Batı menfaat sağlamıştır. Türk-Rus işbirliği seçenek değil, zorunluluktur.

- ABD, BOP çerçevesinde Suriye’nin kuzeyinde Kürt koridoru açmak istiyor. PKK ve PYD ABD’nin en büyük müttefikleridir, birbirlerinden farkları yoktur ve terör örgütüdürler.

- TSK, teröre karşı haklı bir savaş veriyor. Rusya da Suriye’de terörizme karşı mücadele etmektedir. Bölücü ve gerici teröre karşı bu mücadelelerden en fazla ABD şikâyetçidir. Türkiye’deki son saldırılar da bunun eseridir.

- Türkiye, acilen Suriye’yle ilişkilerini düzeltmelidir. Suriye’nin toprak bütünlüğü, Türkiye’nin toprak bütünlüğüdür. Bu noktada Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Rusya’nın çıkarları ortaktır. AKP hükümetinin bu ülkelerle düşmanlık politikası ABD ve İsrail’e yaramaktadır.

- IŞİD ve PYD’nin arkasında ABD vardır. ABD, IŞİD’i sözde “Kürdistan”ı yasallaştırmak için kullanmaktadır. Rusya, Türkiye’nin canını yakmak adına Amerikan planlarına alet olmamalıdır. Rusya, PYD’yi ABD’den koparamaz. Bu çabalar boşadır. PYD’yi desteklemek Erdoğan’a en büyük yardımdır. ABD enstrümanlarına destek, taktiksel değil, stratejik bir hatadır.

- İki ülke, birbirlerinin önceliklerine saygı duyarak bölücü ve gerici teröre karşı birlikte hareket etmelidir.

ParlamentskayaGazeta’nın haberinin bağlantısı: https://www.pnp.ru/news/detail/121424

“RusskayaPlaneta”nın röportajı: http://rusplt.ru/society/rossiya-i-turtsiya-doljnyi-sovmestno-protivostoyat-ssha-22329.html

ulusalkanal.com.tr

mehmet perinçek