YSK’nın denetimine son verilecek

Yüksek Seçim Kurulu artık seçim dönemlerinde televizyonlara ceza kesemeyecek. Hükümet, YSK'nın yayıncı kuruluşlara uyguladığı idari para ve yayın durdurma cezalarının kaldırılması için yasa taslağı hazırladı. RTÜK Kanunu’nun 8’inci maddesinde televizyonlar için öngörülen, "tarafsızlık" hükmü de kaldırılacak.

YSK’nın denetimine son verilecek

Yüksek Seçim Kurulu seçim dönemlerinde televizyonlara ceza kesemeyecek. “Yayınlar taraf tutar nitelikte olamaz” hükmü kaldırılacak.

Yasa taslağını Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı hazırladı. Buna göre televizyonlara YSK tarafından uyarı, özür dileme, 5 günden 15 güne kadar durdurma ve 100 bin TL para cezaları verilmesi uygulaması kaldırılacak.

Düzenleme yürürlüğe girdiğinde geriye dönük olarak da işleyecek.YSK tarafından verilen cezaların henüz uygulanmamış olanları iptal edilecek.

Düzenlemeye göre, seçim dönemlerinde yayınlanan kamu araştırması ve anketlerinin bilgileri de gizli tutulabilecek.

Özel televizyonlar ve TRT’nin seçim dönemindeki yayınına yönelik YSK denetimine de son verilecek. Televizyonlar seçim dönemlerinde sadece RTÜK yasasındaki yayın ilkelerine bağlı kalacak.

Seçim dönemlerinde yayın ihlallerine ilişkin YSK, RTÜK’ten rapor isteyemeyecek. RTÜK, kendi mevzuatı doğrultusunda denetim yapacak ve cezai yaptırımları uygulayacak.

RTÜK Kanunu’nun “Yayın Hizmeti İlkelerini” düzenleyen 8'inci Maddesinde “yayınlar siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz” hükmü kaldırılacak. Ancak bu durum, TRT için geçerli olmayacak.

ulusalkanal.com.tr