KKTC'de toprak krizi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs özel temsilcisi Espen Barth Eide'nin Kıbrıs sorunun çözümü için taraflar "bireylerin 1974 öncesi mülk hakkını tanıdı " açıklaması adada kriz yarattı. Bu durum, Türk kesimindeki arazilerin yüzde 76'sının Rum tarafına devri anlamına geliyor. Mülkiyet sahibinin haklarının korunmasına rağmen kullanıcı haklarının gündeme getirilmemesi de Rauf Denktaş'ın global çözüm mirasını tehlikeye sokuyor.

KKTC'de toprak krizi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs özel temsilcisi Espen Barth Eide'nin "Kıbrıs sorunun çözümü için taraflar bireylerin 1974 öncesi mülk hakkını" tanıdı açıklaması adada kriz yarattı. Çünkü bu karar, Türk kesimindeki arazilerin yüzde 76'sının Rum tarafına devri anlamına geliyor.

Basında yer alan haberlere göre mülklerin iadeleri bir komisyonun karara bağlanacak. Rumlar, KKTC'deki 30 bin dönüm arazinin "tazminat ve takas" yöntemiyle, 1 milyon 520 bin dönümün iade şeklide verilmesini istiyor. Türklerin Rum yönetiminde kalan toprakları ise sadece 450 bin dönüm.

Türk tarafında kalan araziler bireylere tapularıyla birlikte dağıtıldı. Türkler o arazilerde yatırım yaptı. Rumlar ise 450 bin dönüm Türk mülkünü atıl ve boş bıraktı, altyapı yatırımı yapmayarak değersizleştirdi.

"Bireylerin 1974 öncesi mülk hakkı" ise sadece mülk sahiplerini kapsıyor. Ancak toprak üzerindeki kullanıcının haklarına ilişkin herhangi bir düzenleme içermiyor. Vakıf arazilerinin ne olacağı konusu ise tam bir muamma.

Bu durum KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın "kullanıcı hakkının korunması için global çözüm gerekir" tezine ters düşüyor. Zira Denktaş'ın mirası Birleşmiş Milletler tarafından da kabul görmüştü.

ulusalkanal.com.tr

KKTC Kıbrıs bm