Sinegog krize neden oldu

Edirne’de bulunan Musevi Sinagogu devlet organlarında krize neden oldu. Önce Edirne Valisi Dursun Ali Şahin çıkıp “İsrailliler Mescit-i Aksay’a saldırıyor biz onların Sinegog’unu restore ediyoruz.

Sinegog krize neden oldu

Edirne’de bulunan Musevi Sinagogu devlet organlarında krize neden oldu. Önce Edirne Valisi Dursun Ali Şahin çıkıp “İsrailliler Mescit-i Aksay’a saldırıyor biz onların Sinegog’unu restore ediyoruz. Burada kısıtlamaya gidilerek sadece müze olacaktır.” Demişti. Ardından Başbakan yardımcısı Bülent Arınç Valiye yanıt verdi “Vali bey yetkisini aşan cümleler sarf etmiştir. Burası Musevi vatandaşların ibadeti için hizmete de açılacak” demişti. Daha sonra vali yaptığı açıklamanın yanlış anlaşıldığını öne sürdü ve özür diledi. Restorasyonu devam eden Sinogog’u Edirne de tek Musevi vatandaş olan RufatMitrani ve yöre halkı ile konuştuk.

Tek Musevi Vatandaşım

Edirne doğumlu olan 75 yaşındaki RufatMitrati Gazetemize konuştu. Mitrati “Edirne’de Musevi vatandaş tek ben varım Ailem İstanbul’da yaşıyor. Arada onlar geliyor. Ben İstanbul’a gidiyorum. “ dedi. Mitrati konuşmasını şöyle sürdürdü. “1970’lerde burada azda olsa bir Musevi cemaati vardı. Şimdiki restore edilen Sinegogun yanında küçük bir yer vardı. Namazlarımızı orada kılıyorduk. Ben düğünümü ’de şimdi restore edilen yerde yaptım. 1975’te orası yine atıl durumdaydı. Temizlettim düğünümü orada yaptım. “dedi.

Namaz Kılmak İçin 10 Erkek Gerekiyor

RufatMitrati Musevi İnancı ile ilgili bilgilerde verdi. Mitrati; “Musevi inancına göre 10 erkek olmadan namaz kılamıyorsun. 10 tane erkek olması gerekiyor. Bizim namazlar 3 vakittir. 10 erkek toplanamadan namaz kılamıyorsun.” Dedi.

Turist Çekmek Amaçlı Yapılıyor.

MitratiSinegogun yapılmasını önemsediğini söyledi. “buradan yalnız biz değil herkes faydalanabilir. Amerika’dan İngiltere’den dünyanın değişik bölgelerinden buraya insanlar ziyaret ve ibadet için gelebilir. Burada namaz kılabilir. ” Dedi.

3 milyon dolardan fazla harcanacak

RufatMitrani“şu anda bildiğim kadarıyla restorasyon için 3 milyon dolar bütçe ayrıldı. Hakkedişlerle birlikte bu rakam yukarılara çıkacaktır.” Dedi.

Edirne Halkında sorunları var

Edirne de yaşayan yurttaşlar Gazetemize şu açıklamalarda bulundu. Restore edilen sinagogun karşısında küçük bir kıraathanesi olan Hulusi Fidan şunları söyledi. “buranın yapılması turist çekerse iyi olur. Biraz canlılık yaratır. Fakat buraya ayrılan kaynak Edirne içinde ayrılması gerekir. Burası tarım bölgesi pirinç, ayçiçeği, buğday, pancar, herşey yetişiyor. Buralarda sulama için altyapı oluşturulması. Su kanalları yapılması gerekir. Okul hastane içinde harcamalar yapılması gerekir. Gençlerimiz işsiz fabrikalar yapılıp onlara iş verilebilir ve bir canlılık sağlanır” Dedi

Edirne’yi Kaç Defa Su Bastı

. Sinagogu’n bulunduğu yere yakın yerde oturan Emekli Mustafa Erdem şunları söyledi. “bu sinagog restore edilmesin demiyoruz. Edilirse güzelde olur. İnsanlar gelir ziyaret eder.”dedi. kendi sorunlarının da olduğunu söyleyen Mustafa Erdem. “ Edirne’yi kaç defa su bastı. Meriç ve Tunca nehirleri taştı. Sokaklar sel oldu. Taşkınların önlenmesi gerekir. Su baskınları tarım arazilerine de zarar verdi.” Dedi.

Haber: İmdat Şahin

ulusalkanal.com.tr