TSK’da işler yaş

Yüksek Askeri Şura'nın, TSK'dan ihraç yetkisi devre dışı bırakıldı. Çıkarılan yeni yönetmeliğe göre, askeri personel hakkındaki ihraç kararı oluşturulan Yüksek Disiplin Kurulları'nda verilecek. Genelkurmay'da ve Kuvvet Komutanlıklarında ayrı ayrı kurullar oluşturulacak.

TSK’da işler yaş

Askeri personelin TSK’dan ihraç edilmesi sisteminde köklü değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeye göre Yüksek Askeri Şura'nın ihraç yetkisi devre dışı bırakıldı. İhraç yetkisi, TSK Yüksek Disiplin Kurulları Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan yeni yüksek disiplin kurullarına verildi.

Değişiklikler; 31 Aralık 2013’te çıkan yasaya dayanılarak, dün Resmi Gazete’de yayımlanan 7 yönetmelikle düzenlendi.

Yönetmelik, subaylar ve astsubaylar, uzman Jandarmalar, uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erleri kapsayacak. Yönetmeliğe göre, ihraç kararları için Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda birer yüksek disiplin kurulu oluşturulacak.

Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'nun başında, Genelkurmay Başkanı bulunacak. Kurul'da Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay İkinci Başkanı, Genelkurmay Personel Başkanı ve Genelkurmay Adli Müşavir yer alacak.

General ve amirallerle ilgili dosyalara Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu bakacak. Ast rütbedeki askerler için ise, bağlı oldukları birliklerdeki kurulların ihraç yetkisi olacak.

Yüksek disiplin kurullarında alınan kararlara, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde iptal davası açılabilecek.

Düzenlemeyle, Subay Sicil Yönetmeliği’ndeki “Disiplinsizlik veya Ahlâki Durum Nedeniyle Ayırma” konusunu düzenleyen 91. ve 92. maddeleri yürürlükten kaldırıldı. 91. maddede TSK’dan ayırma nedenleri arasında, “Tutum ve davranışları ile yasa dışı siyasî, yıkıcı, bölücü, irticaî ve ideolojik görüşleri benimsediği, bu gibi faaliyetlerde bulunduğu veya karıştığı anlaşılanlar” hükmü yer alıyordu.

ulusalkanal.com.tr

tsk irtica YAŞ