Türkiye-Hollanda kriziyle ilgili uzmanlar, AKP'ye bu çağrıyı yaptı

Hükümet, Almanya’nın ardından Hollanda ile yaşanan gerilimde de tansiyonu yükseltiyor. Bazı bakanları ülkeye sokmayan ve sınır dışı eden Hollanda’nın yaptığının yanlış olduğunu vurgulayan eski diplomatların hükümete de önemli uyarıları var. Uzmanlara göre kriz devlet aklıyla yönetilmeli, diplomasi işletilmeli.

Türkiye-Hollanda kriziyle ilgili uzmanlar, AKP'ye bu çağrıyı yaptı

“DEVLET AKLIYLA KRİZİ YÖNETİN”: UZMANLAR AKP’YE HOLLANDA KRİZİNE DAİR BU ÇAĞRIYI YAPTI

Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik tutumu ve Türk vatandaşlarına yönelik polis şiddeti Ankara-Amsterdam hattında gerilimi arttırdı. Türkiye Hollanda'ya karşı açıklamalarını sürdürürken, deneyimli diplomatlar "kriz devlet aklıyla yönetilmeli" uyarısı yaptı.

GÜREL: TÜRK İNSANI KRİZDE RENCİDE EDİLMEMELİ

Daha önce dışişleri bakanlığı ve büyükelçilik görevleri yürüten isimler Hollanda'nın tutumunu eleştirdi. Aydınlık Gazetesi’ne konuşan eski Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel, AKP’ye çağrı yaptı, “Türk yetkililerin bu durumu Türk insanını rencide etmeyecek biçimde yürütmesi lazım” dedi.

YAKIŞ: ADINA DİPLOMASİ DENEN İNCE BİR SANAT VAR

Eski Dışişleri Bakanı ve AKP kurucusu Yaşar Yakış da Türkiye’nin süreci sessiz diplomasi ile yürütmesini istedi.

"DİPLOMASİ İNCE BİR SANATTIR: Hollanda’nın yaptığı yanlıştır. Türkiye’nin de süreci bağıra çağıra değil, sessiz diplomasiyle yürütmesi gerekirdi Adına diplomasi denen ince bir sanat var. Diplomasi denen ince sanat böyle zamanlar için lazım"

KILIÇ: YANILMIYORSAM DİPLOMASİ TARİHİMİZDE BİR İLK

Emekli Büyükelçi Alev Kılıç Hollanda ile yaşanan krizde ilklere dikkat çekti.

”DİPLOMASİ TARİHİNDE İLK: Bizim diplomasi tarihimizde böyle bir olay yanılmıyorsam ilk kez oluyor. Olağanüstü bir durum. Türkiye’nin Avrupa ve AB ile ilişkilerini de etkileyecek. Avrupa’da yükselen aşırı sağ, İslamofobi ve Türk karşıtlığının bir sonucu ile karşı karşıyayız. Provokasyonlara girmemek en doğru harekettir"

ÖZÜLKER: KÖPRÜLERİ ATARKEN İYİ HESAP YAPMAK LAZIM

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker de Hollanda’nın Türkiye’de 2 bin 262 tane firması olduğuna dikkat çekti. Türkiye’ye gelen yabancı sermeye yatırımı 22 milyon dolar olduğunu söyleyen Özülker “Köprüleri atmaya kalkarken ne getirip ne götüreceğini hesaplamak lazım” dedi.

ulusalkanal.com.tr

türkiye AKP kriz Hollanda