PYD/PKK'nın silahları Batı'dan

Suriye'nin kuzeyinde Amerikan koridorunu tamamlamak için faaliyet gösteren PKK'nın Suriye uzantısı PYD'de de, çok sayıda ağır silah bulunuyor. Peki PYD nasıl silahlandı? Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden örgüte hangi ülke veya ülkeler, hangi yollarla silah temin etti? İşte yanıtı.

PYD/PKK'nın silahları Batı'dan

Milan antitank füzesi, tahrip gücü yüksek Javelinler, el bombaları, hava mermileri, RPG-7 tipi roketatarlar... Suriye'nin kuzeyinde koridor kurmak için çatışan PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin elinde neredeyse her ülkenin silahı bulunuyor.

Peki, Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden örgüt, ağır silahları ve mühimmatları nasıl tedarik ediyor. PYD'nin silah ve mühimmat konusunda en büyük destekçisi Amerika.

EN BÜYÜK DESTEKÇİ ABD

Washinton, 10 ay önce C-17 tipi kargo uçaklarıyla PYD'ye 50 ton silah ve mühimmat indirdi. Paraşütlerle Haseke'ye bırakılan balyalarda ağır makinalı silahlar da vardı. Amerikan yapımı, son teknoloji ürünü, lazer güdümlü, tahrip gücü yüksek, FGM-148 tipi Javelin adlı anti-tank füzeleri bu silahlardan sadece bir tanesi.

Pentagon, PYD'lilerin bu silahları kullanabilmesi için örgüte askeri eğitim desteği de sağladı. Amerikan özel kuvvetleri Delta Force, Suriye’nin kuzeyine konuşlanarak PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG militanlarına askeri eğitim vedi. Bizzat ABD Başkanı Barack Obama tarafından açıklanan PYD'liler için Eğit-Donat programıyla da örgüte büyük destek sağlandı.

ASKERİ EĞİTİM DE VERİLİYOR

Örgütün elinde ağır silahlardan biri de Milan tanksavar füzesi. Füzenin menşei Almanya. Almanya'nın silahları ise PYD'ye Irak Kürt Bölgesel Yönetimi üzerinden gönderildi. Almanya Savunma Bakanlığı Barzani'ye 13 milyon avro yani yakşalık 40 milyon liralık silah yardımı yaptı.

ALMAN SİLAHLARI DA PYD'DE

Barzani'ye gönderilen silahlar arasında 30 milan tanksavar, 203 adet bazuka, 4 bin 80 G3 piyade tüfeği, 40 P1 tabanca, 10 bin el bombası, 10 "Dingo" adlı askeri nakliye aracı ve 10 sıhhi araç, 6,5 milyon mermi, kış için çeşitli giysiler ve kişisel sıhhi malzeme vardı. Peşmerge'nin Ayn el Arap'ta PYD'ye destek için "Kobani" diye tabir edilen bölgeye geçmesiyle bu silahlar da PYD'ye aktarıldı.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN DOLAYLI DESTEK

Örgütün elindeki Rus yapımı silahlar da Suudi Arabistan tarafından PYD'ye aktarıldı. Riyad, eski sovyet silahlarını Bulgaristan ve Ukrayna üzerinden Suriye'nin kuzeyine gönderdi. Bölgede terör örgütleri arasındaki silah pazarında el değiştiren askeri ürünler PYD'nin eline geçti.

Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde konuşan Bulgaristan Ekonomi Bakanı Bojidar Loukarsky, terör örgütlerine giden silahlar nedeniyle Bulgaristan'ın suçlanamayacağını söyledi.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, Bosna, Bulgaristan, Çekya, Hırvatistan, Romanya, Sırbistan ve Slovakya'nın 2012 yılından bu yana, Suriye'deki teröristleri destekleyen dört ülkeye 1.2 milyar avroluk silah ve mühimmat satışı yaptığını ortaya çıkmıştı. Satışların 829 milyon dolarlık kısmı Suudi Arabistan'a yapılmıştı.

ulusalkanal.com.tr

abd amerika pkk pyd silah batı Fırat Kalkanı