İşte Suriye’nin başkentinden insan manzaraları

Ulusal Kanal Suriye’nin başkenti Şam’ın tarihi Hamidiye çarşısında Suriyelilere mikrofon uzattı, krizin ekonomi ve ticaret boyutuna mercek tuttu. "Krizden önce Türkiye ile tek bir halk gibiydik" diyen Suriyeliler savaşın bir an önce bitmesini istiyor. İşte Suriye’nin başkentinden insan manzaraları...

İşte Suriye’nin başkentinden insan manzaraları

Dünya krizine dönüşen Suriye savaşında ekonomik fatura da kabarmış durumda. Yerli ürünlerde arz ve fiyat sorunu yok. Ancak ithalata bağlı ürünler fiyatları yukarı çekiyor. Bu durumda genel bir pahalılığa yol açıyor.

Şam’daki tarihi Hamidiye çarşısı esnafı, Suriye krizinin faturasını en çok ödeyen kesimlerin başında geliyor. Savaş nedeniyle artan fiyatlar, insanların tercihlerini zorunlu tüketim mallarıyla sınırlıyor.

Sınır bölgelerinin terör örgütlerinin denetiminde olması nedeniyle ithal ürünlerde fiyatlar yukarı çıkıyor.

Kriz öncesi dönemde turistlerin uğrak mekanı olan Hamidiye Çarşısı'nda Türk malları yoğun ilgi görüyordu. Ancak savaşla birlikte bu durum da değişti. Türk malları Suriye pazarındaki yerini kaybetti ve çok az bulunuyor.

Türkiye sınırındaki durumun da esnafı yakından ilgilendiriyor. Sınırların ticaret yerine çatışma sahası olması, en önemli şikayet konusu.

Suriyeliler ülkeleriyle ilgili dışarıdan müdahale senaryolarına da tepkili.

Mehmet Kıvanç/ Suriye

ulusalkanal.com.tr

suriye şam başkent