Hamid Karzai’den Amerika’ya sert sözler

Afganistan'da görevini yeni devlet başkanı Eşref Gani Ahmedzai'ye devretmeye hazırlanan Hamid Karzai, Amerika'ya sert sözlerle yüklendi. "ABD Afganistan’da kendi hedefleri için barışı istemedi." diyen Karzai, "bu nedenle ABD ile İkili Güvenlik Anlaşmasını imzalamadığını" söyledi.

Hamid Karzai’den Amerika’ya sert sözler

Tarihin en uzun seçimlerinden birine tanıklık eden Afganistan'da görevini yeni devlet başkanına devretmeye hazırlanan Hamid Karzai, Amerika'ya sert sözlerle yüklendi. Karzai, Amerika istemediği için Afganistan'da barışın sağlamadığını söyledi.

"ABD YÜZÜNDEN BARIŞ OLMADI"

Barış için yaptığımız çabalar üç nedenle sonuçsuz kaldı. Birincisi, ABD Afganistan’da kendi hedefleri için barışı istemedi. İkincisi, Pakistan ülkemizde barışın sağlanması için Durand Hattı'nı kabul etmemizi istedi. Üçüncüsü de Pakistan bizim dış politikamızı kontrolünde almayı istiyordu, biz buna asla izin vermedik.

Ülkede Haziran ayında ikinci turu gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri Eylül ayında sona erdi. Eşref Gani Ahmadzai, "ulusal birlik" hükümeti kurmak üzere devlet başkanı oldu. Eski Başkan Hamid Karzai ülkeyi yönetecek yeni isme Amerika konusunda uyarılarda bulundu.

GÜVENLİK ANLAŞMASI KRİZİ

ABD, Afganistan’da güvenliğin sağlanması için yapabileceği halde uğraşmadı ve ben bu nedenle ABD ile İkili Güvenlik Anlaşmasını imzalamadım.

ABD ile İkili Güvenlik Anlaşması imzalamasını yeni devlet başkanına bıraktığını belirten Karzai, Afganistan'ın birlik içinde olduğu vurgusunu yaptı.

Afganistan'da "Ulusal birlik" anlaşmasına göre iktidar taraflar arasında paylaştırılacak. İkinci turda oyların yüzde 56'sını alan Eşref Gani Ahmadzai, cumhurbaşkanı olacak, onu yüzde 44'le takip eden Abdullah Abdullah ise başbakanınkine benzer yetkileri olan bir üst yönetici atayacak.

ulusalkanal.com.tr

abd Afganistan Barış hamid karzai