Türkiye ve Rusya'nın izleyeceği yol haritası belirlendi

İdlib’e askeri operasyon seçeneği olgunlaşırken, planların ayrıntıları da basına yansıyor. Plana göre; Olası bir operasyonda Türk ve Rus askerleri ortak hareket edecek. İlk hedef ise terör örgütü el-Nusra olacak.

İdlib özelindeki diplomasi trafiği askeri operasyon ayrıntıları üzerinde yoğunlaştı. Taraflardan gelen mesajlar operasyon seçeneğinin olgunlaştığına işaret ediyor. Bu kapsamda Türkiye ve Rusya'nın izleyeceği yol da belirlendi.

Basına yansıyan bilgilere göre, İdlib'deki ilk hedef terör örgütü el-Nusra'nın yuvalandığı bölgeler olacak. Bu bölgelere yönelik eş zamanlı operasyonun başlatılması planlanıyor. Böylece İdlib'de yeni bir insani krizin önüne geçilmesi hedefleniyor. Olası bir operasyonda Türk ve Rus askerleri ortak hareket edecek.

3.5 milyon insanın yaşadığı İdlib'de sivillere yönelik insani yardım koridorların açılması için de görüşmeler sürüyor. Bu insani yardım koridorların Türkiye'nin kontrolü altında olan Afrin ve Fırat Kalkanı bölgelerine açılmasının masada olduğu belirtiliyor.

Türkiye için İdlib operasyonunun öne çıkan iki perspektifi var. Birincisi Türkiye olası bir operasyonun yaratabileceği kısa vadeli güvenlik risklerini hesaplıyor. İkincisi de Suriye'de uzun vadede Türkiye'ye yönelik bir tehdit arz etmeyecek bir düzenin oluşması hedefleniyor.

Operasyonun her an başlayabileceği belirtilirken, Amerika'ın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey dikkat çeken bir tura çıktı. Jeffrey, 4 Eylül'e kadar sürecek olan İsrail, Ürdün ve Türkiye'yi ziyaretine başladı.

Jeffrey'e Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn'ün de eşlik ettiği bildirildi. Ürdün ve Türkiye ziyaretlerinde Jeffrey'nin, "İdlib'de bir askeri saldırının Suriye'de ve bölgede tansiyonu artıracağına ve sivillerin hayatlarını tehlikeye atacağına" dikkati çekeceği kaydedildi.

ulusal.com.tr

türkiye rusya operasyon idlib yol haritası