Diyarbakır'da İngiliz gazeteciler tutuklandı

ABD merkezli yayın kuruluşu Vice News'in 3 çalışanı Diyarbakır'da tutuklandı. Gazetecilerin tutuklanma gerekçesi, "IŞİD adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak". ABD Dışişleri Bakanlığı, gazetecilerin 'terör örgütüne yardım' suçlamasıyla tutuklanmasına ilişkin endişelerini Ankara’ya ilettiklerini açıkladı. Vice News şirketi de çalışanlarının tutuklanmasını kınadı.

Diyarbakır'da İngiliz gazeteciler tutuklandı

Çatışma bölgelerinden yaptığı haber ve videolarla tüm dünyada bilinen ABD merkezli yayın kuruluşu Vice News'in 3 çalışanı Diyarbakır'da tutuklandı.

Diyarbakır’da Cuma günü gözaltına alınan İngiliz gazeteciler Jake Hanrahan ve Philip John Pendlebury ile Iraklı tercümanları Mohammed İsmael Rasool, adliyeye sevk edildi.

Savcılıkta işlemleri tamamlanan ve tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen gazeteciler hakkında tutuklama kararı çıktı.

Gazetecilerin "IŞİD adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak" iddiasıyla gözaltına alındıkları belirtildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, yaptığı yazılı açıklamada, 3 kişinin "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek eylemi iddiasından" tutuklanmalarına karar verildiğini belirtti.

Tutuklama kararına ilk tepki Amerika'dan geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, gazetecilerin tutuklanmasına ilişkin endişelerini Ankara’ya ilettiklerini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Mark Toner, "ifade özgürlüğü ve adil yargı" vurgusu yaptı.

Vice News şirketi de tutuklama kararı üzerine Türkiye’ye yönelik kınama mesajı yayınladı.

ulusalkanal.com.tr