Emekli Tümgeneral Erenel ABD'nin İran planını açıkladı
Emekli Tümgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, Suriye merkezli dış politikadaki gelişmeleri ve ABD Başkanı Trump'ın Golan Tepeleri çıkışını Ulusal Kanal canlı yayınında değerlendirdi. Erenel, Pakistan'ın batıdan İran ile sınır hattındaki Belucistan bölgesindeki gelişmelere dikkat çeken Erenel, ABD'nin İran'ı sıkıştırmak için yaptığı planları açıkladı
Ulusal Kanal'da Umut Tezerer'in sunduğu Gün Ortası programının konuğu emekli Tümgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel'di. Önemli açıklamalarda bulunan Erenel, Ortadoğu'daki son gelişmeleri değerlendirdi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter hesabı üzerinden “52 yılın ardından ABD için, İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi” açıklamasını değerlendiren Erenel şunları kaydetti:
“Dünyayı hegomon güç olabilmek ve bunu düzeltebilecek tek güçün kendinin olduğunu ispatlayabilmek için dünyayı bir kaos ortamına sokmaya çalışıyor. Bu kaostan da ileride kendisinin yönlendireceği politkalarla dünyayı ancak kendisinin kurtarabileceğini söylüyor. Trump acele ediyor çünkü özellikle askeri güç konusunda Rusya'nın 2020, Çin'in 2030'lu yıllarda Amerikan askeri gücüne yetişmesi, onu geçeceği endişesi var. ABD'nin elindeki silah sistemlerinin çok eski olduğunu, askeri eğitimlerinin yetersiz olduğunu ve üs maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, ilk kez ciddi bir şekilde de eleştiriler var.
ABD mevcut olan politikalarını hızla gerçekleştirirken bir taraftan da silahlı kuvvetlerini modernize etmesi gerekiyor. Pekçok silah üretiyor ama bunları hep başka ülkelere satıyor. Kendisi mevcut rakamlarla 200'e yakın çok önemli projeyi iptal ediyorlar, onun yerine Rus ve Çin'le mücadele edecek sistemlere ağırlık veriyorlar.
Rusya'nın 1 milyon ton deniz gücüne ulaştı, Çin 1 buçuk milyon tona ulaştı. ABD'nin hala 3 buçuk milyon ton deniz gücü var.”
BELUCİSTAN'DA NELER OLUYOR?
Erenel, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'ni hala devam ettirdiğini dile getirdi.
“Suriye'de ABD'nin hedefinin Fırat'ın batısı değil, doğusu olduğunu düşünüyordum. BOP'a baktığınızda sınırların büyük kısmının Fırat hattından geçtiğini görüyoruz. Dar kısım Dürzü ve diğerlerine terkedilmiş durumdaydı” diyen Erenel, Trump yönetiminin yeni planlarını anlattı.
Pakistan'ın en batıdaki ve en büyük eyaleti olan ve batıdan İran ile sınırı olan Belucistan'da çok ciddi karışıklıklar olduğuna dikkat çeken Erenel “Bu da ikinci hamle. Belucistan Kürtlerin yaşadığı bir yer. Burada son 1 ay içinde İran silahlı kuvvetlerine yönelik 50'nin üstünde saldırı oldu. Belucistan'da en son 27 İranlı askerin öldürüldüğü, arkasından da 44 Hintli askerin öldürüldüğü vakalar var. Bunların arkasında Beluci Kürtlerinin kurduğu 10'un üstünde örgüt var. ABD şu anda YPG ile ilgili bölümü Fırat'ın doğusunu bin askere çıkaracağını söylüyor. Burayı bir sisteme oturttuğunu düşünüyor. Birinci yapılanma Kuzey Irak, ikinci yapılanma Fırat'ın doğusu, üçüncü yapılanma da Belucistan bölgesi... İran'ın elini kolunu ekonomik açıdan bağladığı için ve bölge de çok dağlık olduğu için İran müdahale etmekte yetersiz kalıyor. Bu sefer ne yapıyorlar? Pakistan yüzünü batıya (Belucistan bölgesine) çevirmeden Pakistan-Hindistan kargaşası çıkarıyorlar. Bütün bunlara bölgesel açıdan geniş boyutuyla bakmak gerekiyor” dedi.
'BELUCİSTAN'ı ÖZERKLEŞTİRMEK İSTİYOR'
Erenel, “Şu anda yoğun bir şekilde Belucistan bölgesinde ABD'nin desteğiyle İran silahlı kuvvetlerine yönelik çok ciddi hareketlenmeler var. Bu aynı zamanda ABD'nin İran'a yönelik hamlesinin bir başka hamlesi. Belucistan'ı özerk bir yapı haline getirerek İran'ı zorlamak” ifadelerini kullandı.
Erenel, ABD'nin Belucistan'la hem İran'a hem de Pakistan üzerinden Çin'e mesaj verdiğini kaydetti.
HÜRMÜZ BOĞAZI'NDAKİ GWADAR LİMANI
Belucistan eyaletinde bulunan Hint Okyanusu kıyısındaki Gwadar Limanı'nın stratejik önemine vurgu yapan Erenel, “Bu nokta dünyanın petrol taşımacılığının yüzde 40'ını oluşturan Hürmüz Boğazı'nın çıkışını çok etkili şekilde kontrol ediyor. ABD, Afganistan hükümetini dışlayarak Taliban'la el sıkıştı. Taliban'ı yine kuzeyden İran'a karşı kullanacak. İran'ı her yönden sıkıştırmaya çalışıyorlar” açıklamasını yaptı.
'DÖRDÜNCÜ AŞAMA EN TEHLİKELİSİ'
Erenel şöyle devam etti: “ABD'nin Afrin ve Cerablus bölgesindeki YPG'lileri kullanarak Türkiye ve Rusya'yı bu bölgeye angaje ettiğini düşünüyorum. O tarihte hiçkimse Fırat'ın doğusuna bakmadı. Hepimizin gözü Fırat'ın batısındaydı. Akdeniz'e zaten çıkamayacaktı çünkü Rusya vardı. Lazkiye'yi, Hmeymim Hava Üssü'nü ortadan kaldırmadan Akdeniz'e çıkması mümkün değildi. BOP'u dikkate alırsanız, denize çıkışları zaten var. Kuzey Irak, Fırat'ın doğusu ve Belucistan'dan sonraki dördüncü aşama en tehlikelisi. İran'ın batısı, Türkiye'nin güneydoğusu...”
GÖZÜNÜ YİNE IRAK'A DİKTİ
Erenel “Fırat'ın doğusundaki sistemi düzene soktuktan sonra tekrar Irak üzerine yönlenmeye başladı. Trump iki gün önceki açıklamasında 'Irak parlamentosundaki yabancı güçlerin çekilmesi konusunda bir takım kanun çalışmaları var. Bunlar bizi bağlamaz. Biz yeni iki tane üs yapıyoruz. Buradan İran'ı daha iyi gözetleriz' dedi. Bundan sonraki ağırlığın bu bölgede İran'a gideceği belli” dedi.
ulusal.com.tr