Yunan yargısından emsal karar

Yunanistan yargısı, aşırı ırkçı Altın Şafak partisinin suç örgütü olduğuna hükmetti. Bir zamanlar yüzde 7 oy alarak parlamentoya giren göçmen karşıtı ve ırkçı şiddet eylemleri düzenleyen bir parti artık suç örgütü. Bu hem Yunanistan siyaseti ve yargısı hem de aşırı sağın yükselişe geçtiği Avrupa için önemli bir karar olarak tarihe geçti.

Yunan yargısından emsal karar

Avrupa'da ırkçılık hareketlerinin yükseldiği bir dönemde Yunanistan yargısı emsal niteliğinde bir karara imza attı. Bir zamanlar yüzde 7 oyla Yunan parlamentosuna giren Neonazi Altın Şafak Partisi, terör örgütü ilan edildi.

Göçmen karşıtı radikal ırkçı politikaları ile öne çıkan parti şiddet ve tahrik edici protestolarla taraftar toplamaya başladı.

O kadar ileri gidildiki Ulusal bir televizyon kanalındaki tartışma programında Altın Şafak partisi sözcüsü karşı görüşlü partiden 2 kadın canlı yayında darp edildi. Yunanistan'ın büyük partilerinden PASOK milletvekili Evangelos Venizelos'un üstüne kaynar su döküldü.

Partinin yargıya taşınması ise 2013 yılına dayanıyor. Altın Şafak Partisi üyeleri ülkenin sol siyasetine yakın olarak bilinen müzisyen Pavlos Fissas'ı kalbinden bıçaklayarak öldürdü. Daha sonrasında ise bir dizi sıra cinayetler peş peşe geldi.

Türkiye ve Türklere karşıtlığı ile de bilinen Altın Şafak Partisi milletvekili Eleftherios Sinadinos Avrupa Parlamentosu'nda "Bilimsel olarak dile getirildiği gibi, Türkler pis ve kirlidir. Türkler oyunda vahşi köpeklere benzer, düşmanlarıyla savaşmak zorunda olduklarında kaçarlar" sözleriyle tepki toplamıştı.

Saldırıları durdurmak üzere devreye giren Yunan Vatandaşı Koruma Bakanlığı, parti hakkında soruşturma başlattı.

5 yılı aşkın süredir devam eden yargılamada sona gelindi. Atina'daki Temyiz Mahkemesi, Altın Şafak Partisinin suç örgütü olduğuna hükmetti.

Mahkeme, Altın Şafak Partisi lideri Nikos Mihaloliakos, partinin 7 eski milletvekilleri ve üyelerinin de yer aldığı 69 sanığı; suç örgütü kurmak, yönetmek, şantaj, izinsiz silah bulundurmak ve ırkçı şiddet eylemleri düzenlemekten suçlu buldu.

Mahkemenin görüldüğü Atina Temyiz Mahkemesi çevresinde ise eylemler vardı. Emniyet güçleri, olağanüstü güvenlik önlemleri aldı.

Karar sonrası Altın Şafak Partisi'nce hunharca öldürülen müzisyenin annesi Magda Fyssa gözyaşları içinde zafer sloganları ile dışarıda bekleyenlerin yanına yürüdü.

20 bini aşkın gösterici de karar sonrası, "Masum değiller", "Naziler hapishaneye" şeklinde slogan attı.

ulusal.com.tr

yunanistan