Petro-dolar sisteminin büyük çöküşü
Finans kapitalin dünya üzerindeki hakimiyetini sallayan koronavirüs, petro-dolar sistemine de büyük darbe vurdu. Nam-ı diğer 'kağıt petrol tarihte ilk kez negatife düştü. Konunun uzmanları bu durumu "sanal büyümenin sonu" olarak değerlendiriyor. Bu şartlarda ABD'deki petrol piyasaları çöküş ve iflas riski altında. Bu dönemde ulusal ölçekte depolama kapasitesinin ayrıca önem kazanıyor.
Finans devrini etkileyen koronavirüsün ardından neoliberal sistem tıkanması petroldeki sanal büyümeleri de etkiledi. Petro-dolar sisteminde çöküş başladı.
ABD kaya gazı petrolünün varil fiyatı eksi 40 dolara kadar düştü, brent petrol de 25 dolar seviyesine geriledi.
Koronavirüsün ardından dünyada petrol üretiminin düşmesine paralel talebin de düşmesi üretimin kısılmasına yönelik tartışmalara neden olmuştu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya'nın liderliğindeki diğer petrol üreticileri bir araya geldi. Ancak ülkeler arasında yaşanan uzlaşmazlıklar petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerle sonuçlandı. Rusya'nın üretimi kısmama tavrı ve Suudi Arabistan'ın günlük varil üretimini artırmasıyla Mart ayında petrol fiyatları 25 dolara kadar düştü.
Nisan ayında ABD'nin talebiyle yapılan toplantıda ise OPEC günlük varil üretimini 10 milyon varil kısma kararı aldı. Ancak bu karar da Amerika'daki petrol piyasalarına çare olmadı. Batı Teksas tipi petrolde fiyatlar çakıldı. Şirketlerin depolarının dolması ABD petrolünün eksi dolara düşmesine gerekçe olarak gösterildi.
Petrol piyasalarını takip eden uzmanlara göre ise düşüşün temel nedeni gerçek üretim dinamiklerinden kopulması, petrolün finansallaşması.
Uzmanlar ABD'deki petrol piyasalarının çökebileceği, iflasların artacağını vurguluyor.
Fiyatların düşmesi Türkiye açısından da bir fırsat.
ulusal.com.tr