"Soykırım Heykeli"ne karşı hukuk savaşı

İsveç'teki Türkler "soykırım heykeli"ne karşı sonuna dek hukuksal mücadele vereceklerini açıkladılar. Ve gerekli hukuksal işlemler başlatıldı.

"Soykırım Heykeli"ne karşı hukuk savaşı

İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu ve Azerbaycan Dernekleri Federasyonu temsilcileri ve basın mensuplarından oluşan bir heyet Norrköping Belediye Başkanı Lars Stjernkvist ile görüştü.

Lars Stjernkvist, önce heykel dikme olayının kısa bir geçmişini anlattı. Kendilerinin 1915 olaylarının soykırım olup olmadığı konusunda tavır almadıklarını sadece Asurilerin isteği üzerine kendilerine belediye arazilerinden biri üzerinde yer gösterdiklerini açıkladı (Folkets Park-Halk Parkı).

İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu (İTİDF) Başkanı Hasan Dölek, Azerbeycan Federasyonu Başkanı Settar Sevigin, İTİDF Başkan Yardımcısı Barbaros Leylani ve elli yıla yakın bir zamandır Norrköping'de oturan Öğretmen, Tiyatrocu Kenan Gündoğdu heykelin Türk halkı için ne büyük bir provokasyon olduğunu, bundan duyulan rahatsızlığı dile getiren konuşmalar yaptılar. Heyet içinde bulunan Aydınlık Gazetesi ve Ulusal Kanal Temsilcisi Abdullah Gürgün de tarih ve hukuksal açıdan soykırım kavramını ve 1915 olaylarının değişik boyutlarını anlattı. Gürgün de İsveç'teki Türk sivil toplum örgütlerinin rahatsızlıklarını, endişelerini paylaştığını sözlerine ekledi ve belediye başkanına Ermenistan'ın ilk Başbakanı Kachaznuni'nin ve Ermeni Tarihçisi Lalayan'ın kitaplarını armağan etti.

Heyette bulunanlar değişik sözlerle de olsa dikilecek heykelin Norrköping'de yaşayan herkesin benimseyebileceği tarafsız bir barış, uzlaşma, hoşgörü sembolü olması gerektiğini dile getirdiler. Yoksa özel bir Seyfo (Süryani Soykırımı) heykelinin toplumda çatışmalara, İslamofobiye, Türk düşmanlığına aynı zamanda buna tepki olarak fundamentalizme neden olacağını açıkladılar.

Asuriler sadece Seyfo heykeli istiyorlarsa kendi kiliselerine heykel dikmelerinin uygun olacağını, belediyeye ait bir yerin herkese ait olduğunu belirterek bu durumda Norrköping Belediyesinin her gruba yer göstermesi gerektiğini vurguladılar.

Norrköping Belediye Başkanı heykelin çatışmaya yol açmayacağını sadece bu grubun acılarını hefifleteceğini savundu. Belediye Yönetim kurulunun karar verdiğini ve büyük bir olasılıkla belediye meclisine bile göndermeden gerekli kurullara başvurularak heykel dikimini gerçekleştirme niyetinde olduklarını ifade etti. Türk tarafının itiraz için üç hafta kadar zamanı olduğunu belirtti.

Görünen o ki, ne hukuk ne de tarihsel gerçekler, ne de Türklerin kendilerine oy verip vermeyecekleri Norrköping Belediyesi politikacılarının umurunda.

Bu durumda Türk tarafı da heykel dikimine karşı sonuna dek hukuksal mücadele vereceklerini açıkladı. Ve gerekli hukuksal işlemler başlatıldı.

SÜREYYA GÜRGÜN/ NORRKÖPİNG