Dünya ekonomisi yaklaşık 3.7 trilyon daralacak

Koronavirüs salgını ülkelerdeki ekonomik krizi öne çekti. Ekonomistlere göre yansımaları yavaş yavaş ve derinden hissedilecek. Durumun ciddiyeti IMF tahminlerinde de yer aldı. Buna göre 2020’de dünya ekonomisi, satın alma gücü paritesine göre 3,7 trilyon dolar daralacak. Bu Almanya ekonomisinin büyüklüğü kadar küçülme anlamına geliyor. Ve Türkiye ile ilgili dikkat çeken tahmin de haberimizde...

Dünya ekonomisi yaklaşık 3.7 trilyon daralacak

Dünyayı saran koronavirüs salgını ekonomik göstergeleri tepe taklak etti. Dünya çapında sanayi çarkları durma noktasına geldi, İşsiz sayısı arttı. Sanayicilerden, yerli para ile ticaret önerileri geldi.

Uluslararası Para Fonu’nun Nisan 2020 tahminleri ülkelerdeki krizi gözler önüne serdi. Yapılan hesaplamaya göre, 2020’de dünya ekonomisi, satın alma gücü paritesine göre yaklaşık 3,7 trilyon dolar daralacak. Bu rakam, 4,2 trilyon dolar büyüklüğündeki Almanya’ya yakın bir boyutu ifade ediyor.

Dünya ekonomisinde küçülmeyi azaltan iki önemli ülke bulunuyor. Bunlar Çin ve Hindistan. İki ülkenin bu yıl dünya ekonomisine olumlu katkısı 776 milyar doları aştı.

Bu yıl içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu ve ABD’nin başını çektiği 148 ülkede yaklaşık satın alma gücü 4,7 trilyon dolar azalacak. Tahmine göre, Kanada 107,2 milyar dolarla 11’nci, Türkiye, 103,8 milyar dolarla 12’nci sırada yer alacak.

En dramatik düşüş milli geliri 83,5 milyar dolardan 34,8 milyar dolara inecek olan iç savaş durumundaki Libya’da görülecek.

2020 yılı, büyük ekonomiler sıralamasını da allak bullak edecek. Çin, ABD, Hindistan ve Japonya ilk 4’teki yerlerini koruyacaklar. Buna karşın Rusya, Almanya’yı geride bırakarak 5’nci büyük ülke haline gelecek.

Güney Kore, Türkiye ve İtalya’yı geride bırakarak 12’nci sıraya yerleşecek. 2019’da 13’ncü sırada olan Türkiye, Güney Kore’ye geçilse de ilk kez İtalya’yı geride bırakarak sıralamasını koruyacak. Türkiye, 2021 yılında da Güney Kore’nin ardından 13’ncü olacak.

Avrupa Birliği Komisyonu da bir öngörü de bulundu. Virüs salgını nedeniyle AB ekonomisinin bu yıl yüzde 7,4 daralacağı tahmin ediliyor.

Tahminleri içeren raporda bu yıl Avrupa'nın temel ekonomisi sayılan Almanya'nın yüzde 6,5, Fransa'nın yüzde 8,2, İtalya'nın yüzde 9,5 ve İspanya'nın yüze 9,4 küçüleceği tahmin edildi. Çin'in ise 2020'de yüzde 1 büyüyeceği tahminine yer verildi.

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5,4 daralacağı, 2021'de ise yüzde 4,4 büyüyeceği tahmin edildi.

ulusal.com.tr

koronavirüs imf