Angus çiftliğine tepki

Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçe sınırları içine kurulan Angus Çiftliğine halk tepkili

Angus çiftliğine tepki

Angus Çiftliğinin bölgede olması istenmiyor. Yaydığı koku ve hayvanların dışkılarından meydana gelen atıkların etrafa yayılması sonucunda bölgede çevre felaketi yaşanıyor. 100 bine yakın büyük ve küçük baş hayvanın bulunduğu çiftlik nedeniyle Çorlu, Marmara Ereğlisi ve çevre köyler nefes almakta güçlük çekiyor. Ruhsatı bulunmayan Angus Hayvan Çiftliği 2013 sonlarına doğru durduruldu. 900 baş hayvan için ÇED raporu alan firma daha sonra hayvan kapasitesini büyütünce olay Yargıtay’a taşındı. Yargıtay tekrar ÇED raporu çıkarılmasına hüküm verdi. Bunun üzerine Çevre Şehircilik il Müdürlüğü yetkilileri ve Angus Hayvan Çiftliği yetkilileri bugün Marmara Ereğli’sine bağlı Yakuplu Köyünde ÇED raporu için toplandı. Toplantı başladıktan sonra Angus Hayvan Çiftliği yetkilileri sunum yaparken dışarıda protestolar yükseldi.

Köylü Protesto Etti.

Köye gelen yetkililer boş salona konuşmak zorunda kaldı. Çorlu’dan Marmara Ereğlisinden gelen yurttaşlar ve köylüler toplantının yapıldığı yere girmedi. Köylüler durumu protesto etti. Burada Angus Çiftliği istemediklerini söyledi.

Angus Çiftliğinin Ruhsatı Yok

Marmara Ereğlisi Belediye Başkan Vekili Erol Yılmaz şunları söyledi. “bu çiftliğin hayvan kapasitesi oldukça fazla bunun zararlarını tüm yöre halkı görmektedir. Ben daha önce belediyenin çevre komisyonu başkanıydım bu yeri incelemeye gittiğimiz zaman içerde 2 dakika bile kalamadık. Buraya belediyemiz Ruhsat vermedi. Meclis tarafından reddedildi. Buranın ruhsatı yok.” Dedi.

Yöre Halkı Kokudan Duramıyor.

Tekirdağ Büyükşehir belediyesi Meclis Üyesi Erdoğan Demirci; “burada tam bir çevre felaketi ile karşı karşıyayız. Biz yöre halkı olarak bu çiftliği istemiyoruz. Ben Çorlu’da oturuyorum oturduğum yer belki 5 km uzaklıkta çiftliğe fakat koku çok rahatsız edici şekilde bize kadar gelmekte. Bugün burada bu ÇED raporuna karşı olduğumuz için geldik. Burada bu çiftliği istemiyoruz.” Dedi.

Dışkı Atıklarından Çevre Kirliliği Meydana Geliyor.

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim görevlisi Prof.Dr. Tamer Dodurga çevre kirliliği sadece koku değildir diyerek şunları söyledi. “burada yüzbinlerce hayvandan bahsediyoruz. Bunların dışkısı yağmur yoluyla toprağa karışıyor. Hemen çiftliğin alttarafın da bir gölet var. Sulama yapılıyor. Bu çiftlik yüzünden gölet ve tarım topakları kirleniyor. Bu Çed raporuna onay verecek olan memurlar yarın başka yerlere atanabilirler. Firma sahibi başka yere gider ama bu insanlar burada yaşıyorlar.” Dedi.

Protestolara Olumlu Bakıyoruz.

ÇED raporu için gelen Çevre Şehircilik il müdür yardımcısı Tahsin Sinan Tohumcu karşılaştıkları protesto için şunları söyledi. “bu protestoları olumlu karşılıyorum sürekli bu şekilde protestolarla karşılaşıyoruz. Demek ki burada çevre duyarlılığı yüksek” dedi.

Etin Kilosunu 50 TL’ye yersiniz.

Angus Hayvan Çiftliği Ortaklarlından biri olan Nurettin Yıldız kendini savundu. Nurettin Yıldız; “etin kilosunu 15 liraya mı yoksa 50 tl yemi yemek istersiniz. Etin kilosu bakın daha yakın bir zamanda 15 tl idi bu fiyat 50 tl’yi bulacaktır. Etin kilosunu çiftlik açılmasa 50 tl’ye yersiniz diyerek dinleyenleri şaşırttı.

Haber: İmdat Şahin