Antalya'da 28 bin 800 Seçmen Kaydı Silindi

Türkiye seçime hazırlanıyor. 7 Haziran seçimlerine 3,5 ay kala, son 10 yılda her seçim öncesi karşılaştığımız seçmen kayıtlarının silinmesi Antalya'da gündeme geldi. CHP Antalya toplam 28 bin 800 seçmenin kaydının silindiği iddiasını gündeme getirdi

Antalya'da 28 bin 800 Seçmen Kaydı Silindi

1 Milyon 533 Bin 718 Seçmenden 28 Bin 800'ünün Kaydı Yok

İl binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan CHP İl Başkanı Av. Semih Esen, "Antalya'da 28 bin 800 kişi görünen bir sebep olmadığı halde Anayasal haklarını kullanamayacak bir duruma gelmişlerdir" diye konuştu. İl Yöneticileriyle birlikte düzenlediği toplantıda Başkan Esen, 30 Mart 2014 seçimlerinde oy kullanan 28 bin 800 seçmenin askıya çıkan listelerde isminin olmadığını öne sürdü. Esen, trajik bir örnek olarak da, listede ismi olmayanlardan birinin CHP Milletvekili Aday Adayı olduğunu söyledi.

Esen, Hükümet Yurttaşların Anayasal Hakkını Gasp Ediyor

İnsanların adalete, eşitliğe, tarafsızlığa duyduğu güvenin sarsılması halinde, ülkede ki bir takım meşruiyetlerinde tartışılır hale geleceğine vurgu yapan Başkan Esen, 28 bin 800 kişinin seçmen listelerinden silinmesinden dolayı AKP hükümetini sorumlu tuttu. Esen;"Bunlardan birisinin de seçim olması, demokrasimizin alacağı en büyük yara olur. 28 bin 800 kişinin neden listelerden silindiğinin cevaplanmasını istiyoruz. Bunun sorumluları tarafından cevaplanmasını istiyoruz. Bunun sorumlusu Nüfus Müdürlüğüdür. Yani Hükümettir, yani AKP'dir. Bu sorular cevaplanmadığı sürece 28 bin 800 kişinin Anayasal hakkı hükümet tarafından gasp edilmiştir deriz" ifadelerini kullandı.

Yargı Teminatı Şart Olmalı

Askıya çıkan seçmen listeleri üzerinde çalışma yaptıklarını söyleyen Esen, bu çalışmaların siyasi partilerin oylarına zorlaya zorlaya sahip çıkmaları şeklinde olmaması gerektiğinin altını çizerek, güvenilir, eşit, tarafsız bir ortamda yargı teminatıyla yapılması gereğine vurgu yaptı. Gelen bir soru üzerine Esen, kaydı silinen kişilerin hangi partiye oy verirse versin yapılan işlemin yanlışlığına dikkat çekti.

AKP Büyükşehir Belediyesinin Seçim Öncesi İlginç Anketi

Bir kaç hafta önce Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın çalışanları eliyle bir anket yaptırdığını, ankette belediyenin hizmetlerini nasıl değerlendirdikleriyle ilgili soruların hemen ardından yurttaşlara 'Geçen seçimde kime oy verdiniz?', 'Bu seçimde kime oy vereceksiniz, neden?' sorularının sorulduğunu dile getiren Esen, "Bir Büyükşehir Belediyesi neden bunu yapar? Gerek var mı? Kural yasa bilen bir kişi yapar mı bunu?, Seçim kanununu okuyan bir kişi yapar mı? Yapmaz. Yüksek Seçim Kurulu genelgeler, kararlar yayınlıyor, orada söylüyor, 'yapmayın' diyor. Yapılıyor. O zaman benimde aklıma şu soru geliyor; Niye yapıyorsunuz? Siz bunu yapıyorsunuz, 28 bin 800 kişi siliniyor. Yani bunun için mi yapıyorsunuz bunu? diyesi geliyor insanın ama demiyor" ifadelerini kullandı.

Kaydı Silinen Yurttaşlar Ne Yapacak?

Kaydı silinen yurttaşların, yeniden seçmen olarak seçimlerde yer alabilmesi için izlemesi gereken yolun ne olduğu sorumuzu Esen, "Yapılması gereken öncelikle oturduğu adreste, ikamet ettiğini belgelemesi gerekiyor. Nasıl belgeleyecek? Bir kira kontratı, tapu kaydı veya o evde oturan birisinin rıza beyanı gibi çeşitli belgelerle o evde oturduğunu belgeliyor. Ondan sonra Nüfus Müdürlüğü'nde ki işlemlerini yapıp, İlçe Seçim Kurulu'na giderek kendisini yazdırıyor. Yapması gereken işlemler bunlar" diyerek yanıtladı.

Antalyalı Yurttaşlar Çağrıda Bulundu

Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı takvim üzerine seçmen listeleri 14 Mart günü Muhtarlıklarda askıya çıktı. İnternetten de erişebilecek seçmen listeleri için son gün 27 Mart. Tüm bu iddiaların ardından Antalyalılara seçmen listelerini kontrol edip etmediğini sorduk. Antalyalılar, yurttaşlara seçmen listelerini mutlaka kontrol ettirmeleri çağrısında bulunarak Türkiye için 'ölüm kalım' olarak nitelendirdikleri seçimlerde oy kullanmalarını istediler.

Haber: Devrim Dönmez Koçak

Fotoğraf: Ekin Akgün

ulusalkanal.com.tr